Nové CT umožní už od podzimu přesnější diagnostiku nemocných i zraněných

13.5.2014 - tisková zpráva

Stod - Stovky pacientů Stodské nemocnice s vnitřním onemocněním ale i po úrazu se letos dočkají jednoduššího a rychlejšího vyšetření. Nemocnice totiž získá takzvané CT neboli počítačovou tomografii. Lékařům umožňuje prohlédnout si vnitřní orgány celého těla velmi detailně a přehledně, což na klasickém rentgenovém snímku není možné. Takto se zpřesní a zrychlí diagnostika a tím pádem i léčba. Diagnostický přístroj koupí do Stodské a také do Rokycanské nemocnice Plzeňský kraj. Nyní připravuje se společností Zdravotnický holding Plzeňského kraje veřejnou zakázku. Stodská nemocnice se již dohodla na úhradě výkonů se třemi zdravotními pojišťovnami včetně VZP.

„CéTé bychom měli mít zhruba od listopadu. Budeme na něm vyšetřovat hospitalizované i ambulantní pacienty,“ říká ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar s tím, že nemocnice ročně plánuje provést na CT až 1500 vyšetření. Pro její pacienty, kteří jsou zatím transportováni na toto vyšetření do jiných zařízení, je současný stav nepohodlný a zdlouhavý. Pro samotnou nemocnici je pak stávající situace neekonomická.

„Pokud se nejedná o akutní stav, je někdy čekací doba na tomografické vyšetření v jiné nemocnici i tři týdny. To samozřejmě pacientovi neprospívá, podobně jako samotný převoz. Pokud budeme mít CT přímo ve Stodu, zkrátí se termín vyšetření a s ním i stanovení správné diagnózy a zahájení i průběh léčby,“ líčí výhody primář interního oddělení Roman Tytl.

A navíc už pacienti nebudou tolik cestovat. A nejen pacienti. Se sanitkou musel jezdit i řidič a ošetřovatel. To odpadne a na výjezdech nemocnice uspoří. „Ekonomický přínos pro nemocnici je spočítán na víc než tři miliony korun ročně,“ doplňuje ředitel Alan Sutnar.

Interna bude CT využívat zejména k vyšetření mozkových příhod a onemocnění plic, srdce, ledvin ale i dalších vnitřních orgánů. CT vytěží zhruba z 60 procent. Ve zbylých případech jej využijí hlavně chirurgové například k přesnější diagnostice zlomenin, ale i úrazů hlavy nebo při nejasnostech v diagnostice u náhlých příhod břišních. V menší míře poslouží přístroj i gynekologicko-porodnickému oddělení.

„Nemocnicím ve Stodu a Rokycanech pořizujeme standardní typ CT, jaký se vyskytuje v obdobných zařízeních okresního typu. Od koupě dvou přístrojů najednou si slibujeme, že výsledná cena bude velmi příznivá. V Klatovech stálo nové CT před dvěma roky 12,5 milionu. Předpokládáme, že ho nyní pořídíme ještě výhodněji,“ říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek.

MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. – náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví: vaclav.simanek@plzensky-kraj.cz, 377 195 244
MUDr. Alan Sutnar, Ph.D. – ředitel Stodské nemocnice: sutnar.alan@nemocnice-stod.cz, 377 193 611
MUDr. Roman Tytl – primář interního oddělení: tytl.roman@nemocnice-stod.cz, 377 193 520
Bc. Jiří Kokoška - Komunikace a PR Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz