Nemocnice má pomocníka pro komunikaci s neslyšícími pacienty

2.7.2014 - tisková zpráva

Stod – Pacienti s poruchami sluchu mohou komunikovat jednodušeji s personálem Stodské nemocnice. Ta společně s dalšími krajskými zdravotnickými zařízeními totiž v těchto dnech převzala tablet, který je nainstalován a určen právě pro komunikaci s neslyšícími. Pomocí tabletu je možné se 24 hodin denně spojit s tlumočnicí do znakového jazyka. Tablet i službu tlumočníka poskytuje Agentura pro neslyšící. Od ní mají nemocnice přístroje pronajaté bezplatně na rok. Budou-li využívané, zápůjčka se automaticky prodlouží.

„Projekt běží v celé zemi. Naší snahou je, aby byl minimálně jeden tablet v každém okrese,“ říká manažerka plzeňské pobočky Agentury pro neslyšící Olga Blahovcová. V nemocnicích Plzeňského kraje rozdala tablety v minulém a tomto týdnu. Kromě Stodu je převzali také v Domažlicích, Plané, Rokycanech a Klatovech.

V případě potřeby tlumočení stačí tablet připojit k internetu a přihlásit se na „videochat“ komunikačního prostředí „skype“. V tabletu je spojení nainstalované a automaticky se dovolá jedné z 12 tlumočnic do znakové češtiny. „Pomocí zabudované kamery je snímán neslyšící pacient a tlumočnice jej překládá do mikrofonu mluveným slovem. Lékař to slyší z reproduktoru tabletu. Sám pak na pacienta a zároveň do tabletu mluví a tlumočnice to pak znakuje přes monitor pacientovi,“ vysvětluje Olga Blahovcová.

Ve Stodské nemocnici je tablet uložen podobně jako v jiných zařízeních na recepci. S uložením a možnostmi využití jsou seznámeni zaměstnanci nemocnice.

„Tablet si může personál vypůjčit ke komunikaci s neslyšícími pacienty jak do ostatních ambulancí, tak na lůžková oddělení či jiná specializovaná nemocniční pracoviště. Přístroj je dále k dispozici samotným neslyšícím i pro přetlumočení následné komunikace v rámci hospitalizace, např. oznámení rodině či zaměstnavateli,“ popisuje mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. Na novinku budou upozorňovat i internetové stránky nemocnic. „Protože ale pro neslyšící je psaná čeština v podstatě cizím jazykem, dohodli jsme se, že pro nás agentura vyrobí videoklip ve znakovém jazyce," doplňuje.

Nemocnice skupiny ZHPK, které obdržely tablet

• Stodská nemocnice, a.s.
  • Klatovská nemocnice, a.s.
  • Nemocnice následné péče Svatá Anna, s.r.o. (Planá)
  • Rokycanská nemocnice, a.s.
  • Domažlická nemocnice, a.s.

Mgr. Olga Blahovcová – manažerka Plzeňského kraje Agentury pro neslyšící: 607 048 579, olga.blahovcova.plk@appn.cz
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Nemocnice má pomocníka pro komunikaci s neslyšícími pacienty