Ve Stodské nemocnici začala rekonstrukce operačních sálů

8.12.2014 - tisková zpráva

Ve Stodské nemocnici v prosinci začala plánovaná rekonstrukce operačních sálů. Zahrnuje stavební práce i nákup nových zdravotnických technologií. Důvodem je, že současné sály jsou původní z poloviny 50. let, kdy se nemocnice budovala, a i když se průběžně upravovaly a dovybavovaly přístroji, tak již jako celek neodpovídají současným požadavkům a vývoji medicíny. K tomu je nezbytná úplná rekonstrukce.

Stavební práce zaznamenají pacienti jen okrajově. "Sály jsou v jiném traktu než ambulance a lůžkové stanice. Postupně se ale omezí plánované operace. Ty se už ale od října domlouvají na jiné vhodné termíny. Akutní operativa se přerušovat nebude," říká ředitel nemocnice Alan Sutnar. Rekonstrukce bude probíhat v etapách. Začalo se na chirurgických sálech v druhém poschodí a v lednu se práce přesunou na sály gynekologické o patro níže, přičemž obě odbornosti budou společně využívat ty sály, kde se zrovna pracovat nebude.

Výjimkou budou v druhé etapě rekonstrukce porody. Porodnice se krátkodobě uzavře. „Rodičky budeme včas informovat jak na webu nemocnice www.stonem.cz, tak prostřednictvím ošetřujících gynekologů ve spádové oblasti popřípadě jinými způsoby,“ říká primář gynekologie Jakub Mach. Po dobu omezení se bude o rodičky připravena postarat porodnice Domažlické nemocnice i zařízení v Plzni.

Rekonstrukce operačních sálů chirurgických, gynekologických včetně porodních a vzduchotechniky celého traktu vyjde na 29 milionů korun. Uhradí je vlastník nemocnice Plzeňský kraj. Práce skončí v březnu. Kromě nových operačních sálů si v příštím roce nemocnice pořídí také přístroj počítačová tomografie neboli CT a dále třeba myčku na endoskopy, bicyklový ergometr a laparoskopickou věž. Vše jmenované v celkové hodnotě okolo 16 milionů korun.

MUDr. Alan Sutnar, Ph.D. – ředitel Stodské nemocnice: sutnar.alan@nemocnice-stod.cz, 377 193 611
Bc. Jiří Kokoška - Komunikace a PR Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Ve Stodské nemocnici začala rekonstrukce operačních sálů