V pondělí začne další etapa rekonstrukce operačního traktu. Dočasně se omezí provoz chirurgie, gynekologie s porodnicí a později i pediatrie

26.2.2015 - tisková zpráva

Od pondělí 2. března začne ve Stodské nemocnici druhá etapa rekonstrukce operačního traktu a vzduchotechniky. Bude znamenat dočasné omezení provozu chirurgického a gynekologicko-porodnického oddělení a o týden později i dětského. Nemocnice o tom průběžně informuje ambulantní lékaře ve spádové oblasti, zdravotnické záchranáře a rovněž nejbližší nemocnice, které převezmou pacienty v akutních stavech.

Rekonstrukce začala v nemocnici v prosinci. Dosud práce probíhaly jen na chirurgických operačních sálech. Od příštího týdne se ale přesunou také do gynekologické a porodnické části. Znamená to, že se od 2. března uzavře porodnice a pozastaví se takzvané velké gynekologické i chirurgické operace a to včetně akutních. Provádět se bude jen malá operativa v zákrokových sálech, které jsou v jiných částech nemocnice.

„O víkendu ještě budeme rodičky normálně přijímat. V pondělí ale všechny sály včetně porodních uzavřeme a začne jejich úplná obnova. Nové porodní sály se zprovozní v druhé polovině dubna. Nabídnou lékařům, porodním asistentkám a hlavně také rodičkám daleko větší komfort,“ říká primář oddělení Jakub Mach s tím, že rodičky jsou připraveny přijmout například porodnice v Domažlicích a Rokycanech.

Úplné uzavření operačních a porodních sálů využije nemocnice i k provozním úpravám v lůžkovém traktu. Od 9. března se tak pozastaví provoz lůžek chirurgie, gynekologie a rovněž pediatrie a také dětské pohotovosti. „Tím, že nemůžeme dělat operace, se lůžka stejně vylidní. V pokojích a rovněž v některých ambulancích tak provedeme potřebné úpravy, které nelze dělat za provozu. Na pokojích třeba natřeme zárubně dveří, některé dveře vyměníme a vymalujeme. V ambulancích to bude podobné plus nahradíme některé prosklené stěny sádrokartony. S výjimkou dětské pohotovosti se ale provoz ambulancí omezovat nebude,“ popisuje ředitel nemocnice Alan Sutnar.

Omezení se budou rušit postupně od druhé poloviny března. Nejprve se zprovozní všechny lůžkové části, dětská pohotovost a otevřou se nové chirurgické sály. Jakmile budou v provozu, začnou se opět provádět velké operace. Chirurgické sály budou využívat chirurgové i gynekologové.

Plánovaný harmonogram omezení a úprav*

• 1. 12 2014 – zahájení rekonstrukce chirurgických operačních sálů v 2. NP (akutní operativa chirurgická i gynekologická probíhá v gynekologických operačních sálech, plánovaná se odkládá)
  • 2. 3. 2015 – zahájení rekonstrukce gynekologických a porodních sálů v 1. NP (uzavřena porodnice, nedělají se žádné velké chirurgické ani gynekologické operace, malé jen v zákrokových sálech v jiné části objektu)
  • 9. 3. – zahájení provozních úprav v lůžkovém traktu a vybraných ordinacích (uzavřena hospitalizační část chirurgického, gynekologicko-porodnického a dětského oddělení včetně dětské pohotovosti)
  • 2. polovina března* – zprovoznění nových chirurgických sálů v 2. NP, lůžkových částí a dětské pohotovosti (obnoveny velké chirurgické a gynekologické operace, obnoveny hospitalizace)
  • 2. polovina dubna* – zprovoznění nových porodních sálů v 1. NP (obnoven provoz porodnice)
  • květen* – konec omezení - zprovoznění nových gynekologických operačních sálů v 1. NP (gynekologická operativa se přesune z chirurgických sálů do vlastních prostor, plně obnovena plánovaná operativa obou odborností)

* o skutečných termínech zprovozňování budeme informovat jako dosud především prostřednictvím webu nemocnice

Rekonstrukce operačního traktu včetně nových zdravotnických technologií, sterilizace a vzduchotechniky vyjde na 35 milionů korun (včetně DPH). Investici hradí majitel objektu a zřizovatel nemocnice Plzeňský kraj. „Důvodem rekonstrukce je, že dosavadní sály byly původní z poloviny 50. let, kdy se nemocnice budovala, a i když se průběžně upravovaly a dovybavovaly přístroji, tak již jako celek neodpovídaly současným požadavkům a vývoji medicíny,“ uvedl po zahájení rekonstrukce Alan Sutnar. Proto se kompletně vybouraly a staví se zcela nové a to včetně porodnice.

Úplný konec rekonstrukce se plánuje na květen. Kromě operačních sálů by zhruba v polovině roku mohla nemocnice začít využívat i nové CT, jehož nákup se v těchto dnech připravuje.

Telefonní linky na uzavřená pracoviště budou přesměrovány a měly by fungovat. Pokud se přímé spojení nepodaří, pomůže spojovatelka na recepci nemocnice 377 193 511.

MUDr. Alan Sutnar, Ph.D. – ředitel Stodské nemocnice: sutnar.alan@nemocnice-stod.cz, 377 193 611
MUDr. Jakub Mach – primář gynekologicko-porodnického oddělení: mach.jakub@stonem.cz, 377 193 620
Bc. Jiří Kokoška - Komunikace a PR Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > V pondělí začne další etapa rekonstrukce operačního traktu.…