U třetiny vyšetřených je riziko onemocnění, potvrdil Světový den ledvin i ve Stodu

13.3.2015 - tisková zpráva

Nefrologická ambulance Stodské nemocnice se včera připojila k preventivní akci Světový den ledvin. Zájemcům z řad veřejnosti provedly pracovnice ordinace bezplatná preventivní vyšetření, z nichž se zjišťuje riziko onemocnění ledvin. U třetiny vyšetřených odhalil screening možné onemocnění a lékařka Sylvie Opatná jim doporučila další rozšířené vyšetření. Nemoc ledvin je totiž zákeřná. Laik ji sám v počátečních fázích nezjistí, protože ledviny nebolí a čištění krve zastane i jen část orgánu. Komplikací si všimne, až když ledviny začínou selhávat úplně. Pak už je ale často na účinnou léčbu pozdě.

Zájemci se k preventivnímu vyšetření v rámci Světového dne ledvin mohli do Stodské nemocnice objednat v předchozích dnech. Na včerejšek si termín zarezervovala dvacítka lidí. Další jsou objednáni na příští čtvrtek. „U sedmi lidí jsme z provedených vyšetření zjistili patologický nález, který vyžaduje další diagnostiku. Pěti jsme doporučili, aby kontaktovali praktického lékaře. Dva pacienty, u kterých byl nález závažnější, jsme pozvali rovnou do naší ambulance,“ uvedla nefroložka Sylvie Opatrná.

Preventivní vyšetření si nechaly provést zejména ženy ve věku od 35 zhruba do 65 let. Právě s věkem riziko onemocnění roste. Ohroženi jsou muži i ženy nejčastěji ve věku nad 50 let, s vysokým krevním tlakem, s cukrovkou, nadváhou a ti, v jejichž rodině se onemocnění ledvin už vyskytlo. „Jsem již v tom rizikovém věku, mám vysoký tlak a nemám zrovna ideální váhu. Proto jsem si řekla, že na vyšetření zajdu, ať nic nezanedbám. Je lepší vědět, že jsem zdravá, než nevědět, že jsem nemocná,“ odůvodnila svůj příchod jedna z návštěvnic.

Preventivní akce Světový den ledvin se koná v ČR už podesáté. Stodská nemocnice se jej účastní poprvé. Výsledky i zde potvrdily dlouhodobou statistiku, že třetina návštěvníků akce může mít orgán čistící krev nemocný. Pokud někdo nenašel na včerejší vyšetření čas a zajímal by ho stav svých ledvin, měl by požadovat preventivní vyšetření u svého ošetřujícího lékaře (praktický, závodní) v rámci pravidelné preventivní prohlídky nebo po domluvě i při jiné návštěvě. Lékař provede základní vyšetření a v případě špatných výsledků pošle pacienta do nefrologické ambulance. „Pokud by měl někdo problém akutní, může se k nám objednat i přímo,“ doplňuje nefroložka.

Ordinační doba stodské nefrologie je po objednání ve středu, čtvrtek a pátek od 16 do 20 hodin. Objednat se je možné kdykoli v pracovní dny od 8 do 15 hodin na telefonu 377 193 563.

Více informací k tématu a k problematice nemocných ledvin v pozvánce k včerejší akci zde: http://www.stonem.cz/ledviny

Prof. MUDr. Sylvie Opatrná, Ph.D. – lékařka nefrologické ambulance Stodské nemocnice: 377 103 927, opatrna@fnplzen.cz
Bc. Jiří Kokoška - Komunikace a PR Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > U třetiny vyšetřených je riziko onemocnění, potvrdil Světový den…