Nemocnice má nové operační sály. V pátek mohou chirurgové a gynekologové začít operovat

25.3.2015 - tisková zpráva

V další fázi rekonstrukce operačního traktu Stodské nemocnice se v pátek (27. března) zprovozní nové operační sály chirurgického oddělení a obnoví se akutní chirurgické i gynekologické operace. V pondělí pak přibude i plánovaná operativa obou oborů. Rodit se ve Stodě začne na začátku května. Od tohoto týdne už také fungují lůžkové části chirurgie, gynekologie a pediatrie.

V rámci rekonstrukce, která začala v prosinci, se již kompletně přestavěl operační trakt chirurgického oddělení v druhém nadzemním podlaží. Disponuje dvěma moderními operačními sály, zákrokovým sálem, sterilizací, vstupním filtrem, sociálním zázemím a sklady materiálu a anesteziologického vybavení.

„Prostory jsou od minulého týdne zkolaudované a máme veškerá povolení je začít používat. V tomto týdnu tam dáváme operační stoly, instrumentář a další vybavení a materiál, opětovně vše vydezinfikujeme a v pátek zde můžeme operovat první pacienty v akutních stavech,“ uvedl ředitel nemocnice Alan Sutnar (na snímku).

První pacienti na plánované operace jsou pak pozváni na 30. března. „Operační program bude v nejbližších dnech více naplněný, abychom ten výpadek ze začátku roku postupně minimalizovali,“ vysvětlil primář chirurgického oddělení Svatopluk Šmíd. Platí to i pro gynekology, kteří budou dočasně k operacím používat právě chirurgické sály.

Ty gynekologické v prvním patře jsou nyní ve fázi hrubé stavby. Dokončené budou v květnu. Prostory gynekologie budou disponovat dvěma porodními sály, jedním operačním a jedním zákrokovým sálem a dalšími prostory jako v případě chirurgické části. Součástí celé investice je i nová vzduchotechnika.

Současné uzavření operačních sálů mělo za následek částečné „vylidnění“ lůžkových kapacit. Nemocnice proto na dva týdny omezila hospitalizace a na pokojích a chodbách provedla úpravy a opravy, které nelze dělat za provozu. Malovalo se, upravovaly se omítky a měnily prosklené stěny některých místností za pevné.

Rekonstrukce operačního traktu včetně nových zdravotnických technologií, sterilizace a vzduchotechniky vyjde na 35 milionů korun (včetně DPH). Investici hradí majitel objektu a zřizovatel nemocnice Plzeňský kraj. A nejedná se o jediné významné investice do tohoto zařízení. Do léta nemocnice koupí CT, bude provedeno zateplení a plánují se další úpravy.

„Kraj naplňuje snahu nabídnout všem svým obyvatelům dostupnou a kvalitní nemocniční péči. A zařízení ve Stodě je nyní hlavní spádovou nemocnicí pro Tachovsko, neboť to už před lety přišlo o vlastní okresní špitál a v poslední době omezuje rozsah péče i sousední mariánskolázeňský,“ vysvětlila nárůst investic radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková (na snímku) s tím, že ještě před třemi roky kraj ve Stodu musel bojovat vůbec o zachování základních oborů. Nyní nemocnici rozvíjí.

Radní Milena Stárková si nové chirurgické sály i další rozestavěné části prohlédla v doprovodu ředitele nemocnice Alana Sutnara v úterý. Více snímků z návštěvy odklikem zde.

Harmonogram omezení a úprav*

• 1. 12 2014 – zahájení rekonstrukce chirurgických operačních sálů v 2. NP (akutní operativa chirurgická i gynekologická probíhá v gynekologických operačních sálech, plánovaná se odkládá)
  • 2. 3. 2015 – zahájení rekonstrukce gynekologických a porodních sálů v 1. NP (uzavřena porodnice, nedělají se žádné velké chirurgické ani gynekologické operace, malé jen v zákrokových sálech v jiné části objektu)
  • 9. 3. – zahájení provozních úprav v lůžkovém traktu a vybraných ordinacích (uzavřena hospitalizační část chirurgického, gynekologicko-porodnického a dětského oddělení včetně dětské pohotovosti)