Nemocnici navštívil biskup František Radkovský. Hovořil s ředitelem i pacientkami

1.4.2015 - informace k dalšímu zpracování

V rámci kanonické vizitace Římskokatolické farnosti Stod dnes navštívil Stodskou nemocnici biskup plzeňský František Radkovský. S ředitelem nemocnice Alanem Sutnarem a stodským farářem Krzysztofem Dedkem hovořili mimo jiné o duchovní podpoře a pomoci pacientům, významu nemocnice pro region a současné problematice zdravotnictví a dotkli se i tématu dopad církevních restitucí. Biskup si také prohlédl nemocnici a setkal se s pacientkami.

Muži se shodli, že mezi nemocničními pacienty a to nejen ve Stodě jsou bohužel i takoví, kterým lékař nemůže zcela pomoci. Některým z nich ale může pomoci duchovní podpora nebo třeba jen vlídné popovídání, jaké nabízeli a někde stále nabízí třeba řádové sestry nebo nemocniční farář či kaplan. Ten ve Stodské nemocnici momentálně nepůsobí. Biskup proto navrhl možnost, že by zařízení a především starší pacienty zejména z lůžek následné péče navštěvovali dobrovolníci nebo kolegové z diecéze. Přislíbil, že v tomto směru bude aktivní. „Zdravý duch unese nemocné tělo, ale nemocný duch zdravé tělo neunese,“ okomentoval František Radkovský toto téma citací.

Alan Sutnar hostům připomněl, že nemocnice zajišťuje akutní péči v základních oborech pro spádovou oblast zahrnující přilehlé části jižního a severního Plzeňska a Domažlicka a velkou část okresu Tachov. Toto území má zhruba 60 tisíc obyvatel. Zejména pro oblast Tachovska, kde kvůli nedostatku personálu postupně ubývají nemocniční lůžka, je proto nemocnice ve Stodě strategická. A ve svém regionu je i jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů. Ředitel také uvedl, že Plzeňský kraj investuje letos do zařízení desítky milionů korun.

Biskup význam nemocnice potvrdil a kvitoval nárůst investic a vyjádřil podporu, aby nemocnice co nejrychleji získala plánovanou počítačovou tomografii: „CT by tu mělo být, aby pacienti nemuseli kvůli relativně běžnému vyšetření cestovat do Plzně nebo kamkoli jinam,“ řekl.

Před polednem se vydal na prohlídku zařízení. Navštívil lůžkovou část chirurgie, kde před týdnem skončily provozní opravy, nahlédl do haly před novými operačními sály, kde popřál pacientce před gynekologickou operací, ať dobře dopadne. Prohlédl si i rozestavěné porodní sály a dále oddělení následné péče, kde promluvil s dalšími pacientkami.

Kanonické vizitace farností diecéze provádí biskup pravidelně. Setkává se při nich s členy farností, věřícími i zástupci samospráv a dalších významných institucí. Na Stodsku v uplynulých dnech navštívil některé školy, radnice Stoda i okolních obcí, stodskou pekárnu a cukrárnu, kde pracují hendikepovaní, nebo domov důchodců.

Více fotografií z návštěvy odklikem zde.

Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Nemocnici navštívil biskup František Radkovský. Hovořil s…