Oddělení následné péče je nově i galerií plzeňských výtvarníků

5.8.2015 - tisková zpráva

Nemocnice jako výstavní síň? Proč ne? Od včerejška je to skutečností. Oddělení následné péče Stodské nemocnice se stalo obrazovou galerií profesionálních i amatérských výtvarníků Plzeňského kraje. Sdružení Artvrch zde v uplynulých dnech postupně nainstalovalo 27 obrazů, které mají oživit nemocniční prostředí a rozptýlit hospitalizované pacienty ale též jejich návštěvy. Obrazy zůstanou minimálně tři měsíce. Poté se budou průběžně obměňovat.

„Můj tatínek byl hospitalizován právě v nemocnici ve Stodě. Mám vztah k této nemocnici a vím, jak důležité je pro nemocné, zejména starší osoby upoutané na lůžko, každé rozptýlení a každý podnět. Umění je jedna z těch možností,“ říká iniciátorka výstavy a členka sdružení Artvrch Jana Jakubčíková. Sdružení oslovilo na jaře 30 umělců. Většina své zapojení do akce přislíbila. Někteří později, protože aktuálně připravovali jiné výstavy a také proto, že místo pro obrazy je omezené počtem a velikostí pokojů.

„Téma obrazů není ničím dané. Každý mohl tvořit dle vlastní úvahy. Jsou zde rozdílná díla. Na základě reakcí a fluktuace pacientů je budeme obměňovat, aby se zapojili i další výtvarníci,“ dodává Jana Jakubčíková.

Někteří pacienti již reagovali během instalace. „Obrazy si chválí, ale ve dvou případech už také požádali o výměnu za veselejší nebo barevnější obraz, neboť téma původně instalovaného bylo údajně vážné nebo emocionální. V takovém případě samozřejmě obrazy vyměníme za jiné,“ doplňuje Miroslava Obrtlíková, staniční sestra části oddělení pro pacienty s interními potížemi.

Pondělního zahájení výstavy se zúčastnil i starosta Stoda Jiří Vlk. Připomněl, že v nemocnici se v poslední době investuje do modernizace vybavení i do samotné budovy a nemocnice prochází řadou obměn, které jí i městu dělají dobrou reklamu. „Udělat z některých pokojů galerii je zajímavý nápad, který věřím, že prestiž nemocnice zase o něco zvýší,“ uvedl Jiří Vlk.

Ukázky obrazů odklikem zde.

Petr Kozel - předseda sdružení Artvrch: : 775 771 803, art-vrch@seznam.cz
Bc. Jiří Vlk - starosta města Stod: 379 209 492/409, starosta@mestostod.cz
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Skupina ZHPK: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Oddělení následné péče je nově i galerií plzeňských výtvarníků