Zdravotní pojišťovny připustily zachování oborů v krajských nemocnicích s výjimkou rokycanské porodnice

28.1.2012 - tiskové prohlášení

Plzeň – Za přítomnosti vedení zdravotních pojišťoven, Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje (ZHPK), krajských nemocnic a zástupce odborné gynekologické společnosti se včera na půdě holdingu uskutečnilo druhé jednání Pracovní skupiny k restrukturalizaci lůžkových zdravotních zařízení v Plzeňském kraji řízených ZHPK. Hlavním tématem schůzky byla diskuse nad budoucností zdravotnických zařízení akutní lůžkové péče. Diskuse se opírala o Návrh úpravy lůžkových kapacit nemocnic Plzeňského kraje, který připravil ZHPK v prosinci a následně zaslal zdravotním pojišťovnám (návrh je ke stažení odklikem zde).

V úvodu jednání pracovní skupiny napřed ředitel holdingu Jiří Fojtík v krátkosti připomenul obsah návrhu úpravy lůžkových kapacit s důrazem na změny ve Stodské a Rokycanské nemocnici. Poté předal slovo řediteli regionální pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřímu Wimmerovi. Z jeho řeči vyplynulo, že u zdravotních pojišťoven došlo od listopadové schůzky k určitému posunu názorů.

„Neshodneme se zatím úplně na počtu lůžek, tam určitě dojde třeba na internách ještě k úpravám, jinak je ale pro naši pojišťovnu návrh holdingu v globálu akceptovatelný. Jedinou výjimkou je gynekologicko-porodnické oddělení v Rokycanech. Tam je naše stanovisko neměnné. Rodičky z Rokycanska mohou převzít z části porodnice v Plzni a z části nemocnice v Hořovicích,“ řekl při schůzce pracovní skupiny Jiří Wimmer.

Doplnil však také, že současný postoj není a nemůže být definitivní. Pojišťovna totiž stále prověřuje řadu dalších údajů a analýz a čeká mimo jiné na nejnovější zdravotnické statistiky Národního referenčního centra. „Ty budou pro další postup a finální řešení situace velmi důležité,“ doplnil Jiří Wimmer. Až bude mít VZP údaje k dispozici, plánuje společně s dalšími pojišťovnami na začátek března vlastní jednání. Pak se pojišťovny opět setkají s holdingem v rámci pracovní skupiny. Po jejím třetím jednání by mělo být jasněji. Stále ale nejspíše nebude na stole konečné řešení.

Shodný názor vyjádřila i ředitelka divize Čechy Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Šárka Strolená. „Vzhledem k tomu, že na Tachovsku není žádná nemocnice akutní lůžkové péče, došlo k posunu názorů ohledně spádové Stodské nemocnice. Měla by v ní zůstat akutní lůžková péče na chirurgii, interně i dětském oddělení a nejspíše i gynekologicko-porodnickém. O kolik lůžek se ale bude jednat, to bude předmětem právě březnového jednání,“ uvedla Šárka Strolená.

„Pro Zdravotnický holding Plzeňského kraje je posun v postojích zdravotních pojišťoven pozitivní zprávou, neboť s výjimkou gynekologicko-porodnického oddělení v Rokycanech se již diskuse nevede o rušení celých oborů, což by ohrozilo existenci nemocnic, ale už „pouze“ o počtech lůžek. Optimismus ale zatím není zcela na místě. Myslíme si totiž stále, že porodnice v Rokycanech má svůj velký smysl,“ komentuje výsledek schůzky Jiří Fojtík s tím, že se o to v dalších jednáních bude snažit opětovně přesvědčit i pojišťovny.

Radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek ocenil schopnost pojišťoven i holdingu řešit problematiku zodpovědně ve vztahu k pacientům a pojištěncům. „Velmi pozitivně vnímám odbornost jednání celé pracovní skupiny, kdy počty lůžek nebudou určovány administrativním rozhodnutím z centra, ale na základě seriozních dat a analýz. Tento přístup k nastavení sítě nemocnic v regionech, kdy hlavním kritériem jsou potřeby a zájmy pacientů, je z hlediska systému správný,“ uvedl Václav Šimánek.

Druhou důležitou informací, která zazněla při včerejším jednání, je termín, do kdy chtějí pojišťovny s konečnou platností vyřešit strukturu oddělení a lůžek v krajských nemocnicích. Mělo by to být do konce prvního pololetí. „Cílový stav by měl být jasný nejpozději k 30. červnu, aby nemocnice měly alespoň půl roku čas se na novou situaci připravit,“ uvedl ředitel západočeské VZP Jiří Wimmer. Nové smlouvy s nemocnicemi pak budou pojišťovny připravovat na základě červnových ujednání průběžně během celého druhého pololetí.

Mimo výše uvedené zástupci pojišťoven při jednání uvedli, že Plzeňský kraj je s Ústeckým jediný, kde probíhají diskuse o budoucnosti nemocnic na takovéto úrovni.

Nejvýznamnější účastníci jednání pracovní skupiny

JUDr. Jiří Wimmer – ředitel Regionální pobočky VZP ČR  -  Krajské pobočky pro Plzeňský a Kar-lovarský kraj
Ing. Šárka Strolená – ředitelka divize Čechy Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance
MUDr. Vladislav Procházka – vedoucí Odboru zdravotní péče – zástupce ředitele pobočky Plzeň Vojenské zdravotní pojišťovny