IDZ - Nemocnice Plzeňského kraje provádí většinu nově zavedených nadstandardů

12.1.2012 - informace k dalšímu zpracování

Jaké nadstandardy z nové vyhlášky provádí krajské nemocnice? Ceny jsou orientační

Plzeňský kraj – Krajské nemocnice v Klatovech, Stodě, Rokycanech a v Domažlicích provádějí výkony, které jsou od 1. ledna nazývány jako nadstandardní a pacient si při nich hradí jen rozdíl mezi běžným výkonem či materiálem a právě nadstandardem. Ne každá nemocnice ale nabízí celé spektrum nadstandardních výkonů. Jedná se hlavně o odlehčené plastové sádry a základní typy očkování. V Klatovské nemocnici, kde je oční oddělení, jsou to pak i měkké oční čočky.

S možností základního či nadstandardního výkonu a výše příplatku je každý pacient, kterého se to dle charakteru léčby týká, seznámen přímo v ordinaci, tak jak to vyžaduje norma – vyhláška o nadstandardech. V ordinaci si pak na základě informace může pacient svobodně vybrat, jakou variantu léčby / materiálu zvolí.

U některých výkonů a materiálů se údaje o příplatcích objeví na internetových stránkách nemocnic. Protože se ale většina nadstandardů týká odlehčených plastových sáder, kde cena příplatku závisí na množství užitého materiálu, bude v těchto případech seznámen pacient s konečnou výší příplatku až v ordinaci právě v závislosti na množství potřebného materiálu. V případě očkování existuje u některých typů očkování více očkovacích látek a tedy i více cen.

V souvislosti s nadstandardními výkony se hovořilo také o možnosti výběru operujícího lékaře. Tento bod ale nakonec součástí balíčku s „nadstandardy“ není. Za možnost vybrat si operatéra se tak v nemocnicích Plzeňského kraje v současné době nepřiplácí. Výběr operatéra za příplatek bude ministerstvem zdravotnictví umožněn zřejmě až od dubna. Až to bude jasné, budou se tím krajské nemocnice zabývat. Dopředu je ale vhodné říci, že výběr operatéra se týká především specializovaných výkonů, které provádějí klinická pracoviště například ve fakultních nemocnicích. Poptávka po výběru operatéra u běžných zákroků v základní zdravotní péči, kterou poskytují malé nemocnice, není příliš očekávaným jevem.

O nemocnici > Tiskové zprávy > IDZ - Nemocnice Plzeňského kraje provádí většinu nově zavedených…