Nefrologická ambulance se připojí ke Světovému dni ledvin preventivní akcí

7.3.2016 - tisková zpráva

Nefrologická ambulance Stodské nemocnice se 10. března připojí k akci Světový den ledvin. Objednaným zájemcům bezplatně provede vyšetření, pomocí kterých u nich zjistí míru rizika onemocnění ledvin. Preventivní akce se konala v nemocnici už před rokem a prokázala svůj význam. U třetiny vyšetřených bylo zjištěno střední riziko onemocnění.

"Světový den ledvin má připomenout, že řada závažných chronických onemocnění ledvin může probíhat bezbolestně a nepozorovaně. Komplikace nastanou, až když dochází k selhávání. To už ale bývá na účinnou léčbu pozdě," říká lékařka nefrologické ambulance Sylvie Opatrná s tím, že onemocnění ledvin je častou komplikací hlavně u starších nemocných s cukrovkou a poruchami srdečně cévního systému včetně vysokého krevního tlaku.

Nejen tyto osoby zve na bezplatnou odbornou konzultaci a vyšetření očišťovací schopnosti ledvin na čtvrtek od 17 do 19 hodin přímo v nefrologické ambulaci nemocnice. Z důvodu omezených kapacit a hladkého průběhu akce je doporučeno se k vyšetření předem objednat na konkrétní čas na telefonním čísle 377 193 563 (v běžné pracovní době).

Onemocnění ledvin je vnímáno jako velký medicínský i ekonomický problém. Počet lidí s onemocněním ledvin celosvětově stoupá. Míra rizika onemocnění stoupá s věkem. V České republice je dialýzou léčeno přes 6000 osob (těžké selhávání ledvin) a jen v roce 2012 jich bylo do dialyzačního programu přijato 1730. Léčba pacientů s nemocnými ledvinami přitom spotřebuje odhadem až tři procenta všech nákladů ve zdravotnictví. I proto je prevence mimořádně důležitá.

Světový den ledvin má každý rok nějaké tematické zaměření. Letos Mezinárodní zdravotnická organizace upozorňuje na rizika onemocnění dětí. Už v útlém věku se totiž tvoří předpoklady pro onemocnění. Rizika snižuje zdravý životní styl. Zejména je třeba předcházet vzniku dětské cukrovky, která vede k poškození ledvin již v mladém věku. Zároveň je třeba si uvědomit, že některé choroby ledvin jsou dědičné. Rodiče s onemocněním ledvin nebo i s cukrovkou, vysokým tlakem či se sklonem k obezitě by proto měly myslet i na preventivní vyšetření svých dětí u dětského nefrologa.

Ke Světovému dni ledvin se připojují nefrologické ambulance a dialyzační pracoviště z celého světa. Stodská nemocnice se účastní podruhé. Preventivní akci Světový den ledvin připravuje i dialyzační jednotka Klatovské nemocnice.

Více informací k nefrologické ambulanci zde: http://www.stonem.cz/ambulance/interni-ambulance#pod-1342
Více informací k programu zde: http://www.stonem.cz/ledviny

Prof. MUDr. Sylvie Opatrná, Ph.D. – lékařka nefrologické ambulance Stodské nemocnice: 377 103 927, opatrna@fnplzen.cz
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz