Pacienty následné péče a nově i dětské "ošetřuje" nově krátkosrstý terapeut Marley

7.8.2017 - tisková zpráva

Pacienty hospitalizované na lůžkách následné a sociální péče Stodské nemocnice navštěvuje od léta pravidelně nový terapeut. Je celý chlupatý, jmenuje se Marley a jeho hlavní náplní je opřít se o postel nebo si do ní přímo lehnout a nechat se od pacientů hladit nebo krmit. Jedná se totiž o canisterapii (léčbu psem) a terapeutem je tříletý krátkosrstý labrador. Do nemocnice ho vodí jeho pan Jiří Blíha, který se dlouhodobě věnuje speciální výchově psů.

„Už dříve jsem vychoval asistenčního psa a pracuji i se psem, který umí hledat výbušniny či drogy. Marleyho jsem si pořídil jako štěně už rovnou s představou, že bude dělat canisterapii. Má pro to předpoklady od rodičů. Ti byli asistenční pes a vodící fenka pro nevidomé,“ říká Marleyho majitel Jiří Blíha.

S Marleym ale nejdříve navštěvoval dětské tábory a kynologické akce, kde se ujistil, že je skutečně naprosto klidným psem. Až po tomto ujištění s ním úspěšně absolvoval potřebné zkoušky. Práce ve Stodské nemocnici je jeho první pracovní angažmá. Mnozí pacienti si už během prvních návštěv na novou službu zvykli a vítají ji.

„Chodí sem každé pondělí po poledni a upřímně je to pro většinu z nás tady takový jiný den, na který se těšíme. Jakmile Marley vstoupí do pokoje, hned se to tady rozjasní, rozsvítí,“ říká například Bohumil Krátký, který má k psům kladný vztah, a s novým terapeutem si proto dobře rozumí.

Více fotografií odklikem zde.

Nemocnici začal Marley navštěvovat zkušebně v červnu. Od srpna se návštěvy staly oficiálními a k současným oddělením navíc přibude i dětské. Psa samozřejmě personál pustí jen k pacientům, kteří si to přejí.

„Přítomnost canisterapeutického psa má na naše pacienty dvojí účinek. Za prvé rehabilitační: Když mají psa u lůžka, snaží se i ti méně pohybliví pacienti k němu naklonit, pohladit si ho, dělají mu prostor, aby se k nim dostal co nejblíže. A za druhé psychosociální: Mnozí pacienti jsou hospitalizováni týdny, není výjimkou, že  někteří u nás zůstávájí několik měsíců, což se vždy odráží na jejich psychice. Návštěva psa je pro ně vítaným rozptýlením. Pacienti se smějí, komunikují jak se samotným psem, tak hlavně s jeho pánem. V týdnu se na nás obracejí s dotazem, jestli pejsek zase v pondělí přijde,“ popisuje sociální pracovnice Stodské nemocnice Vladimíra Zahořová.

Z nemocnic Plzeňského kraje nabízí canisterapii od začátku roku také Klatovská nemocnice a připravuje ji Domažlická nemocnice.

Bc. Jiří Kokoška - Komunikaca a PR Nemocnice Plzeňského kraje: 777 315 018, jiri.kokoska@nemocnicepk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Pacienty následné péče a nově i dětské "ošetřuje" nově…