Gynekologie rekonstruuje sociální zařízení a částečně porodní sály. Měsíc se nebude rodit a operovat. Ambulance fungují

30.8.2013 - tisková zpráva

Stod - Z důvodu plánované rekonstrukce kanalizace a sociálních zařízení na gynekologicko-porodnickém oddělení a úprav operačních gynekologických sálů bude v měsíci září (od pondělí 2. září) uzavřena lůžková část gynekologicko-porodnického oddělení. V uvedeném období nebudou prováděny porody a gynekologická operativa. Gynekologické ambulance budou po celou dobu fungovat bez omezení.

Rekonstrukci kanalizace v této části nemocnice plánuje nemocnice od loňska. Tehdy ale nebylo vhodné oddělení omezit. Letos je už investice nezbytná. „Jsou zde ještě původní odpadní trubky z doby výstavby nemocnice. Ty bohužel na počátku srpna ve zdi praskly a opravu není možné dál odkládat. U příležitosti omezení provozu se udělají i drobné investice na sálech,“ říká vedoucí technického oddělení nemocnice Vladimír Trousil.

O dočasném omezení lůžkové části oddělení jsou pacientky informovány především svými gynekology. „Zaslali jsme dopis s doporučením, aby rodičky a pacientky v akutních stavech odesílali po dobu rekonstrukce do Domažlické nemocnice popřípadě jiné spádově vhodné nemocnice. Dopis byl adresován gynekologickým ambulancím v celé spádové oblasti nemocnice, tzn. na Tachovsku a v přilehlých částech Domažlicka a severního a jižního Plzeňska," uvedl Roman Tytl, náměstek pro lékařskou péči.

Informovány byly i okolní nemocnice. Domažlická je připravena zvýšený nápor bez problémů zvládnout. „V Domažlicích se ještě nedávno rodilo až 800 dětí ročně. Teď boom polevil a je to kolem šesti stovek. Kapacita porodnice je tedy dostatečná. A akutní operativu jsme také připraveni převzít,“ říká zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Domažlické nemocnice Pavel Suško.

Stodská nemocnice se rodičkám a pacientkám především ze spádové oblasti omlouvá za možné komplikace. Ženám v neakutních stavech nabídne po skončení úprav co nejčasnější termíny zákroků. Rekonstrukci i dočasné omezení provozu vzaly na vědomí i zdravotní pojišťovny.

Investici ve výši zhruba půl milionu korun pokryje ze svého rozpočtu sama nemocnice. Ve Stodě se v letošním roce narodilo zatím 230 dětí.

Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Gynekologie rekonstruuje sociální zařízení a částečně porodní…