Pracovní skupina se dohodla, že ZHPK předloží vlastní návrh optimalizace lůžkového fondu v nemocnicích Plzeňského kraje

25.11.2011 - krátká informace

Plzeň – Na půdě Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje (ZHPK) se včera poprvé sešla pracovní skupina složená ze zástupců zdravotních pojišťoven, ZHPK, Rokycanské a Stodské nemocnice a z odborníků v oborech pediatrie a gynekologie, která má dohodou dojít k řešení ve věci optimalizace lůžkového fondu v nemocnicích Plzeňského kraje a zejména v nemocnicích v Rokycanech a ve Stodě.

Při jednání sdělili zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny, že při optimalizaci lůžkového fondu se aktuálně jedná o redukci lůžek popsanou v prvním návrhu pojišťoven. Návrh vznikl na začátku letošního roku a uvažuje s redukcí oddělení pediatrie, gynekologie a chirurgie právě ve Stodské a Rokycanské nemocnici, přičemž během roku se podle ředitele VZP pro Karlovarský a Plzeňský kraj Jiřího Wimmera průběžně upustilo od uvažované redukce dětského oddělení v Rokycanech. Zároveň zástupci pojišťoven uvedli, že první návrh je materiálem k debatě a jeho obsah nemusí být naplněn.

Ředitel ZHPK Jiří Fojtík představil přítomným široké spektrum důvodů, proč by bylo vhodné zachovat rozsah zdravotní péče v obou nemocnicích na stávající úrovni. Zdůraznil především specifika Plzeňského kraje (velká rozloha, řídká osídlenou, dva okresy bez zařízení s akutní lůžkovou péčí - viz mapa) v souvislosti s rozložením nemocnic v regionu, dále objem výkonů a hospitalizací, které obě nemocnice ročně poskytují (cca 900 porodů, 13 tisíc hospitalizací a přes 94 tis. lůžkodnů), a položil dotaz, zda by v případě redukce lůžek a oddělení měl pacienty z regionů kdo ošetřit.

Při debatě zástupci pojišťoven nabídli představitelům ZHPK a nemocnic, aby vytvořili vlastní protinávrh optimalizace lůžkového fondu, s nímž pak budou pracovat. Na tom se přítomní v závěru dohodli. ZHPK předloží pojišťovnám vlastní návrh optimalizace lůžkového fondu do poloviny prosince.

Druhé jednání pracovní skupiny bylo předběžně domluveno na druhou polovinu ledna.

Další informace:

Bc. Jiří Kokoška – PR a komunikace Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje: 605 217 881, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Pracovní skupina se dohodla, že ZHPK předloží vlastní návrh…