Hejtman Milan Chovanec předal řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi dopis s návrhy směřujícími ke zlepšení finanční situace krajských nemocnic

19.6.2013 - tisková zpráva plzeňského kraje

Plzeň  – Plzeňský kraj dnes poprvé navštívil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek. Během dopoledne si v doprovodu radního pro oblast zdravotnictví Václava Šimánka prohlédl Rokycanskou a Klatovskou nemocnici. Na Krajském úřadu Plzeňského kraje se poté sešel ke společnému jednání s hejtmanem Milanem Chovancem, od něhož převzal dopis týkající se úhrad VZP krajským nemocnicím, výše poskytovaných záloh, limitu počtu operací a dalších záležitostí, jejichž úprava by měla směřovat ke zlepšení finanční situace krajských nemocnic.

V dopise pro ředitele VZP Zdeňka Kabátka žádá vedení Plzeňského kraje, aby se VZP zabývala možnostmi narovnání nevyvážených úhrad pro nemocnice PK, a to především pro Domažlickou nemocnici, a.s. Její individuální základní sazba byla až o 20 % nižší než celorepublikový průměr, což v příjmech znamenalo propad bezmála 35 mil. korun.

Plzeňský kraj se dále snaží dosáhnout toho, aby VZP přehodnotila výši poskytovaných záloh na základě skutečného vývoje počtu ošetřených pacientů, tak aby zálohy v druhém pololetí pokryly předpokládaný objem péče za celý rok 2013. VZP totiž snížila zálohy úhrad za zdravotní péči o 4% s odůvodněním poměrného poklesu svých pojištěnců v regionu, avšak loňský pokles unicitních pojištěnců VZP činil od necelého 1 % do 2,68 %.

Zástupci kraje dále žádají, aby VZP ČR v odpovídající míře úhradami podpořila zvýšení výkonnosti nových provozů, například navýšením limitu počtu operací u endoprotetických výkonů a operací katarakty nebo navýšením limitu preskripce úměrně zvýšenému objemu ambulantní péče.

V dopise pro ředitele VZP dále vedení kraje požaduje, aby pojišťovna i přes nedokončenou celostátní koncepci intenzivní péče umožnila realizovat některé koncepční záměry v Klatovské nemocnici a Domažlické nemocnici, konkrétně snížení počtu intenzivních lůžek o 2 výměnou za navýšení počtu lůžek DIP o 1 a zřízení nové kapacity lůžek DIOP v Klatovské nemocnici tak, aby byl zajištěn celý řetězec od akutní do následné intenzivní péče.

Zároveň Plzeňský kraj navrhuje, aby VZP zvážila možnost zřízení lůžek DIOP (dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče) v Domažlické nemocnici, která by pak zajišťovala tuto péči pro pacienty z okresů Domažlice, Tachov a zčásti i Plzeň-jih.

„Jednali jsme o problémech, které nás pálí, a to jsou snížené úhrady pro naše nemocnice. Myslíme si, že jsme částečně diskriminováni, a dnes jsme snesli jasné důkazy, v čem spatřujeme tuto diskriminaci,“ řekl po dnešním jednání hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. „Jsme připraveni na diskusi s VZP o tom, jak péči v našich nemocnicích zlepšovat,“ doplnil hejtman.

„Vedli jsme diskusi o možnosti eliminace restriktivního dopadu úhradové vyhlášky na zdravotnická zařízení kraje. Jsme ve shodě se zástupci kraje a budeme hledat určité cesty, jak vyjít vstříc jejich konkrétním požadavkům,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Mgr. Šárka Stará - tisková mluvčí PK Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor kancelář hejtmana: 377 195 082, 733 698 611, sarka.stara@plzensky-kraj.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Hejtman Milan Chovanec předal řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi…