Obyvatelé kraje si nepřejí omezovat rozsah zdravotní péče. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM

20.9.2011 - tisková zpráva

Plzeň – Téměř 90 procent obyvatel Plzeňského kraje si nepřeje jakkoli omezovat rozsah zdravotní péče krajských nemocnic (strana 15 průzkumu)a 60 procent lidí si není ochotno připlatit za nadstandardní péči (str. 19).Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který si nechal v létě vypracovat Zdravotnický holding Plzeňského kraje (ZHPK). Cílem bylo zjistit vnímání zdravotní péče v regionu s důrazem na reputaci krajských zařízení, jejichž činnost holding koordinuje. „Výsledky odhalily naše kvality i slabiny. Ihned s nimi začneme pracovat, abychom šli kvalitou péče nahoru a slabiny eliminovali,“ vysvětlil účel průzkumu ředitel ZHPK Jiří Fojtík.

Průzkum realizovala agentura STEM na území kraje v červnu. Oslovila v něm přes 740 respondentů starších 18 let. Ptala se na jejich názor na služby pohotovosti, na problémy a přednosti lékařské péče, dále na zkušenosti s péčí v nemocnicích včetně Fakultní nemocnice Plzeň, na pověst nemocnic a v neposlední řadě také na možné řešení současného problematického financování zdravotní péče. Průzkum zohledňoval názory lidí i dle ukazatelů velikosti bydliště, věku, politického smýšlení a materiálního zabezpečení. Rozložení odpovídalo skladbě populace regionu.

Z výsledků je například patrné, že obyvatelům kraje na zdravotnictví nejvíce vadí výše poplatků za ošetření a ceny léků. Jako největší problém to označilo 33 procent respondentů. Nejčastěji obyvatelé Plzně (40 procent) a malých obcí do 999 obyvatel (35 %). Naopak největší předností zdravotní péče v Plzeňském kraji je podle veřejnosti kvalita práce lékařů a zdravotnického personálu (str. 8).Před ostatními možnostmi odpovědí ji jako hlavní přednost označilo 46 procent dotázaných. Nejvíce to bylo v obcích do 999 obyvatel (str. 11). Druhou největší předností zdravotnictví je pak označována technická vybavenost nemocnic přístroji.

Průzkum dále zjistil, že 69 procent obyvatel nebo jejich blízkých má přímo zkušenost s péčí v plzeňské fakultní nemocnici. V jednotlivých krajských nemocnicích je to s ohledem na regionálnost pochopitelně méně. Při součtu údajů má ale s některou ze šesti nemocnic Plzeňského kraje zkušenost 78 procent dotázaných (graf 4). „Vzhledem k nižšímu počtu lůžek a personálu v našich nemocnicích vůči fakultní nemocnici je to vysoké číslo. Deklaruje vhodné rozložení nemocnic v kraji a velký význam našich zařízení,“ říká Jiří Fojtík.

Jeden z dotazů agentury STEM zjišťoval, jak veřejnost hodnotí péči v jednotlivých nemocnicích. Respondenti se měli rozhodovat na základě vlastních zkušeností nebo i reputace. Nejlepší výsledek měla Fakultní nemocnice, kde označilo péči jako dobrou 93 procent dotázaných, kteří se ze svých zkušeností či doslechu mohli k otázce vyjádřit. U krajských nemocnic se toto číslo pohybuje mezi 63 a 77 procenty. „Tento výsledek odráží dlouhodobě známou věc, že veřejnost lépe vnímá velké nemocnice, které dělají specializované zákroky, než menší nemocnice poskytující základní péči. A to i přesto, že v této péči máme dobré výsledky, což dokládají i externí audity kvality,“ říká zástupce ředitele ZHPK a ředitel Nemocnice následné péče Svatá Anna Petr Dostál. Výsledky tím ale nezlehčuje. Naopak. „Ukazatele průzkumu plně využijeme v zahájeném procesu akreditace s cílem zlepšovat kvalitu péče a tím i zvyšovat prestiž a kladné hodnocení,“ dodává.

Veřejnost měla v průzkumu také možnost doporučit, jak řešit nelichotivou ekonomickou situaci krajských nemocnic způsobenou krizí ve financování zdravotnictví. Z devíti navržených možností ale u respondentů nezvítězila žádná (str. 15). Všechny návrhy zamítli. Nejrazantněji se vyhranili vůči omezení rozsahu zdravotní péče, které by si nepřálo 88 procent dotázaných. Dále odmítli snížení počtu zdravotnického personálu (87 %) a zrušení jakékoli z krajských nemocnic (77 %). „To je důležitý vzkaz pro zdravotní pojišťovny, které naopak kraj nutí ke krokům vedoucím k omezování péče, rušení kapacit a možná celých nemocnic. Měly by vědět, že jejich klienti si to nepřejí a že záměry redukce zdravotní péče jsou proti vůli pojištěnců. My v tomto stojíme za přáním veřejnosti. Rozsah ani dostupnost zdravotní péče snižovat nehodláme,“ doplnil Jiří Fojtík.

Kontakty:

Mgr. Jiří Fojtík, MBA – ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje: jiri.fojtik@zhpk.cz, 377 386 471
Ing. Petr Dostál – zástupce ředitele ZHPK, ředitel Nemocnice následné péče Svatá Anna: pd@zhpk.cz, 377 386 471
Bc. Jiří Kokoška – tiskový servis ZHPK: media@zhpk.cz, 605 217 881

Databanka

O nemocnici > Tiskové zprávy > Obyvatelé kraje si nepřejí omezovat rozsah zdravotní péče.…