Krajské nemocnice zavádí jednodenní chirurgii. Vychází vstříc pacientům a pojišťovnám

16.8.2011 - tisková zpráva

Plzeňský kraj, 15. 8. 2011 – Nemocnice vlastněné Plzeňským krajem začnou od září poskytovat léčbu v režimu takzvané jednodenní chirurgie. Při ní budou vhodným pacientům v dobré fyzické kondici provádět nejběžnější plánované chirurgické zákroky, u nichž je minimální riziko pooperačních komplikací. Ke zkrácenému způsobu léčby přistupují nemocnice z důvodu, že se tento způsob léčby stává trendem. Má o něj zájem stále víc pacientů a též zdravotní pojišťovny.

Jednodenní chirurgie není nová chirurgická metoda. Operatéři při ní provádějí stejné úkony jako dosud. „Je to jiný způsob organizace péče o pacienty, který umožňuje, aby trávili pooperační rekonvalescenci v domácím prostření v péči blízkých. Pobyt v nemocnici je tak omezen na dobu nezbytně nutnou  během operačního výkonu a  bezprostředně po něm,“ říká zástupce ředitelky Domažlické nemocnice pro léčebně preventivní péči Petr Suastika.

Konkrétně se jedná o to, že pacient vhodný pro tuto léčbu napřed podstoupí ambulantní předoperační vyšetření. Pak ve stanovený den přijde do nemocnice, kde proběhne zákrok. Po něm stráví v nemocnici pod dozorem odborného personálu jednu noc, a pokud to ráno pooperační stav dovolí, je propuštěn do domácí péče. Před tím je také poučen, jak rozpoznat příznaky případných komplikací a co v takovém případě dělat. Personál nemocnice je připraven kdykoli reagovat.

Aby k žádným komplikacím nedocházelo, budou nemocnice realizovat v prvních měsících nejméně problematické zákroky. „Jedná se například o operace hemoroidů, křečových žil, jednoduché kýly, artroskopii, konizaci či odejmutí kovových materiálů. Kvůli zavedení jednodenní chirurgie nebudeme nabírat nový personál. Dojde jen ke změnám v organizaci práce,“ říká náměstek ředitele Klatovské nemocnice pro léčebně preventivní péči Jaromír Vondrů.

Například v Domažlické nemocnici chtějí výkonům plánovaným v jednodenní chirurgii věnovat jeden až dva dny v týdnu. V prvních měsících odhadují, že tak ošetří tři až pět pacientů týdně. „Uvidíme, jaký bude zájem ze strany pacientů a jak se tento způsob práce osvědčí. Ke konci roku provedeme zhodnocení a  rozvahu, jak budeme pokračovat dále,“ dodává Petr Suastika.

V Klatovské nemocnici odhadují, že z počátku budou ve 24hodinovém režimu ošetřovat 10 až 12  pacientů měsíčně. Rokycanská a Stodská nemocnice je vzhledem k tomu, že působí v jedněch z populačně nejstarších okresů v zemi, ke konkrétním číslům opatrná. „Na jednodenní chirurgii jsme z medicínského i organizačního hlediska dobře připraveni. Naši pacienti jsou ale hlavně starší lidé s vyšší frekvencí přidružených chorob. Pro ně není zkrácení doby pooperačního sledování na nemocničním lůžku vždy vhodné,“ říká ředitel nemocnice ve Stodě Jiří Suda.

Fakta k jednodenní chirurgii

• Je vhodná pro pacienty v dobré kondici, aby bylo minimální riziko pooperačních komplikací.
  • Jedná se o předem plánovanou léčbu (nikoli akutní), s níž musí souhlasit pacient.
  • Je trendem. Lidé ji vyžadují, aby nemuseli být hospitalizováni v nemocnici, ale aby rekonvalescence probíhala v domácím prostředí.
  • Nezřídka umožní pacientům rychlejší návrat do práce. Tím pomáhá ekonomice domácnosti i státu.
  • Má nižší nároky na lůžkové kapacity nemocnic než v případě identického zákroku s následnou hospitalizací.

Tiskový servis: media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Krajské nemocnice zavádí jednodenní chirurgii. Vychází vstříc…