Stodská nemocnici dostala od Nadace Křižovatka sedm monitorů dechu

20.10.2016 - tisková zpráva

Nadace Křižovatka dnes předala sedm nových monitorů dechu Babysense II v celkové hodnotě bezmála 21 tisíc korun dětskému oddělení Stodské nemocnice. Přístroje byly zakoupeny z finančních darů, které nadaci do projektu "Maminko, dýchám" poskytly místní společnosti LT Trade a Agricos. Nemocnice se tak po několika letech vrátila do sítě dnes již 80 nemocnic v ČR, kterým Nadace Křižovatka pomáhá zajistit do dětských postýlek přístroje hlídající klidný spánek novorozenců před Syndromem náhlého úmrtí kojenců – SIDS.

„Monitory dechu jsou citlivé přístroje, které mají omezenou životnost, a proto hledáme podporu u sponzorů a dárců i v jednotlivých regionech, abychom pomohli zajistit kontinuální obnovu přístrojů v nemocnicích,“ uvedla ředitelka nadace Štěpánka Pokorníková.

O Nadaci Křižovatka

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v zemi po celých 20 let své existence aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do jednoho roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy.

O monitoru dechu Babysence II

Tento monitor dechu nejen hlídá zástavu dechu, ale také apnoe pauzy neboli bezdeší, a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka. „Pokud se dýchání zastaví na dobu delší než 20 sekund nebo se dechová frekvence sníží pod 10 dechů za minutu, monitor upozorní na tento stav zvukovým a světelným signálem,“ popisuje staniční sestra novorozeneckého oddělení Stodské nemocnice Lenka Švábová. To je znamení pro personál nebo i maminku, aby ihned miminko zkontrolovala a pomohla mu dýchání obnovit.

O projektu „Maminko, dýchám“

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit české nemocnice a jejich porodnická či novorozenecká oddělení monitory dechu pro každé lůžko resp. miminko. Dále pak umožňuje rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů. O zapůjčení přístroje mohou rodičky požádat přímo na dětském oddělení nemocnice. „Během svého působení se nadaci podařilo zajistit nemocnicím pro jejich oddělení i na výpůjčku monitory dechu v hodnotě přesahující 27 milionů korun,“ dodává Štěpánka Pokorníková.

O Syndromu náhlého úmrtí kojenců „SIDS“

K „SIDS“ dochází nejčastěji u dětí od narození do šesti měsíců. Dochází k němu náhle a neočekávaně i u dětí, které nejeví žádné zdravotní problémy. Přichází bez varovných signálů, když dítě spí, a proto je monitor dechu jako anděl strážný, který hlídá dech těch nejmenších.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace. Společně s ní děkujeme všem laskavým dárcům za morální podporu a finanční pomoc.

• Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (MONETA Money Bank)
  • Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 4010040100/6800 (Sberbank CZ)

Foto z předávání odklikem zde.

Mgr. Štěpánka Pokorníková
-  ředitelka Nadace Křižovatka: 732 359 889, stepanka.pokornikova@nadacekrizovatka.cz
Miloslava Stibůrková - regionální manažerka – Čechy: 739 055 744, miloslava.stiburkova@nadacekrizovatka.cz
MUDr. Helena Vrbová – primářka dětského odd. Stodské nemocnice: 377 193 593, vrbova.helena@nemocnice-stod.cz