Lékárna Stodské nemocnice se připojuje ke kampani Antibiotický týden

11.11.2016 - tisková zpráva

Lékárny nemocnic Plzeňského kraje včetně lékárny Stodské nemocnice se v týdnu od 14. do 18. listopadu připojí k informační kampani Antibiotický týden. Během ní budou lékárníci informovat klienty, k čemu jsou antibiotika vhodná a kdy naopak mohou škodit. Spousta lidí totiž antibiotika užívá nesprávně a ohrožuje tím nejen sebe. Součástí kampaně bude i anonymní průzkum mezi veřejností právě na téma užívání antibiotik.

Antibiotika jsou léky, které působí specificky proti bakteriím a jsou lékařem předepisovány pouze na léčbu bakteriálních infekcí. Proto jsou na lékařský předpis a pacienti by je rozhodně neměli užívat bez lékařského dohledu. Bohužel ale právě to se nezřídka stává.

„Nemocní třeba berou antibiotika na chřipku nebo nachlazení, což ovšem antibiotika neléčí. Anebo při oprávněném užívání nespotřebují celé balení, nebo polykají antibiotika mimo stanovený čas," popisuje příklady nesprávného užívání antibiotik vedoucí lékárnice lékárny Domažlické nemocnice Petra Radošická. Tím může vzniknout odolnost bakterií vůči antibiotikům. Takzvaná rezistence může vzniknout, i když si třeba nemocný člověk naordinuje antibiotika, která mu zbyla v domácí lékárně z dřívější doby.

„Informační kampaň je cílena na edukaci pacientů, především těch, kteří aktuálně užívají antibiotika, ať už dospělí nebo rodiče dětí, kterým byla antibiotika předepsána. Vysvětlíme, kdy jsou pro ně a  jejich dítě antibiotika vhodná, a kdy by naopak mohla uškodit. A vysvětlíme také, jaká opatření a úpravy jídelníčku jsou potřeba při užívání antibiotik,“ popisuje smysl kampaně vedoucí lékáren Klatovské nemocnice Zdeňka Kojanová.

Součástí kampaně je i anonymní průzkum mezi dospělými pacienty a rodiči dětí, kterým byla předepsána antibiotika (dotazníky jsou ke stažení níže). Odpovědi pomohou porovnat názory českých pacientů s výsledky obdobného průzkumu v dalších zemí Evropské Unie.

Lékárny Skupiny ZHPK zapojené do informační kampaně

odklikem přejdete na web lékárny SN

• lékárna Domažlické nemocnice – Na Bábě
  • lékárna Rokycanské nemocnice – Panacea