Ve Stodu se loni narodilo 579 dětí. Nejvíce od roku 1989

2.1.2017 - tisková zpráva

Ve stodské porodnici se v uplynulém roce narodilo nejvíce dětí od roku 1989. Počet novorozenců po několika letech opět překonal hranici pěti stovek a 31. 12. 2016 se ve 21:29 zastavil na čísle 579. Mezi novorozenci převládli mírně kluci a mezi jmény vítězil Jan a Ema.

Meziročně se ve Stodu počet novorozenců zvýšil o 182. Rok 2015 ale není kvůli téměř tříměsíčnímu omezení provozu v důsledku rekonstrukce porodních sálů vhodný ke srovnání. Optimální je srovnání s rokem 2014 nebo 2013. Oproti těmto rokům se počet narozených dětí ve Stodské nemocnici loni zvýšil o 161 resp. 235.

Důvodem rostoucí obliby stodské porodnice je právě předloňská rekonstrukce porodních sálů, ale také celková postupná obnova nemocnice, a s tím související spokojenost rodiček a rychle se šířící pozitivní reference. Například na facebooku získala stodská porodnice za první rok od založení FB profilu přes 630 označení To se mi líbí a 50 recenzí s průměrným počtem hvězdiček 4,6. A porodnici ve Stodu pomáhá i relativně dobrá dostupnost z krajského města. Přibývají totiž hlavně rodičky z Plzně, ale třeba i z Tachovska a občas přijíždí i těhotné ženy z Prahy.

Mezi loňskými novorozenci mírně převládli chlapci. Narodilo se jich 296 a dívek 283. Nejčastějšími chlapeckými jmény byly Jan, Matyáš, Jakub, David a Antonín. U děvčat vyhrála Ema před jmény Eliška, Viktorie, Adéla a Tereza.

Porodníci ve Stodu loni zaznamenali i několik zajímavostí. Pomohli na svět holčičce s porodní hmotností 4900 gramů a délkou 54 centimetrů. A uvítali i tři mnohonásobné maminky – 43letou ženu, která přišla porodit už 10. miminko, 30letou ženu, která rodila 8. miminko a ženu, která rodila sice „teprve“ páté miminko, ale už ve svých 23 letech.

rok     2011     2012     2013     2014     2015*     2016
porody (novorozenci**)   351 (353)    382 (382)     311 (314)     417 (418)     396 (396)     578 (579)

*rok 2015 není pro srovnání vývoje počtu porodů v loňském roce vhodný, neboť porodnice byla téměř tři měsíce mimo provoz.
** rozdíl je dán počtem dvojčat

Bc. Jiří Kokoška – komunikace Skupina Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Ve Stodu se loni narodilo 579 dětí. Nejvíce od roku 1989