Nefrologická ambulance se připojí ke Světovému dni ledvin preventivní akcí

1.3.2017 - tisková zpráva

Nefrologická ambulance Stodské nemocnice se 8. a 15. března připojí k akci Světový den ledvin. Objednaným zájemcům bezplatně provede vyšetření, pomocí kterých u nich zjistí míru rizika onemocnění ledvin. Preventivní akce se konala v nemocnici už loni a předloni a prokázala svůj význam. U třetiny vyšetřených bylo zjištěno střední riziko onemocnění.

Více informací k programu zde: http://www.stonem.cz/ledviny

"Světový den ledvin má připomenout, že řada závažných chronických onemocnění ledvin může probíhat bezbolestně a nepozorovaně. Komplikace nastanou, až když dochází k selhávání. To už ale bývá na účinnou léčbu pozdě," říká lékařka nefrologické ambulance Sylvie Opatrná s tím, že onemocnění ledvin je častou komplikací hlavně u starších nemocných s cukrovkou a poruchami srdečně cévního systému včetně vysokého krevního tlaku.

Nejen tyto osoby zve na bezplatnou odbornou konzultaci a vyšetření očišťovací schopnosti ledvin na čtvrtek 8. či 15. března od 16 do 18 hodin přímo v nefrologické ambulaci nemocnice. Z důvodu omezených kapacit a hladkého průběhu akce je doporučeno se k vyšetření předem objednat na konkrétní čas na telefonním čísle 377 193 563 (v pracovní dny od 7:00 do 15:30).

Onemocnění ledvin je vnímáno jako velký medicínský i ekonomický problém. Počet lidí s onemocněním ledvin celosvětově stoupá. Míra rizika onemocnění stoupá s věkem. V české republice je pro nezvratné selhání ledvin léčeno dialýzou přes 6000 osob a více než 4500 pacientů má transplantovanou ledvinu. Jen v roce 2015 bylo do dialyzačního programu nutno zařadit celkem 2295 pacientů, z nichž téměř u poloviny (1142) nemohlo být onemocnění ledvin diagnostikováno včas. Léčba pacientů s nemocnými ledvinami je přitom extrémně drahá. I proto je prevence mimořádně důležitá.

Světový den ledvin má každý rok nějaké tematické zaměření. Letos Mezinárodní zdravotnická organizace upozorňuje na rizika obezity.

Ke Světovému dni ledvin se připojují nefrologické ambulance a dialyzační pracoviště z celého světa. Stodská nemocnice se účastní potřetí. Preventivní akci Světový den ledvin připravuje i dialyzační jednotka Klatovské nemocnice.

Více informací k nefrologické ambulanci zde: http://www.stonem.cz/ambulance/interni-ambulance#pod-1342

Prof. MUDr. Sylvie Opatrná, Ph.D. – lékařka nefrologické ambulance Stodské nemocnice: nefrol.ambul@gmail.com
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Nefrologická ambulance se připojí ke Světovému dni ledvin…