Nemocniční lékárna se přiblížila pacientům, vchod má přímo z čekárny ambulancí

26.4.2017 - tisková zpráva

Níže doplněna aktualizace

Lékárna Stodské nemocnice se v těchto dnech přiblížila veřejnosti. Přestěhovala se totiž ze suterénu do přízemí a lze do ní vstoupit přímo z čekárny chirurgických ambulancí. K výdeji léků to tak mají pacienti z ordinací nově jen pár kroků a vstup je plně bezbariérový. Stěhování předcházely stavební úpravy, díky kterým se letos nových prostor dočkalo i oddělení klinické biochemie.

„Rekonstrukcí operačních a porodních sálů v roce 2015, která zahrnovala i novou vzduchotechniku, se uvolnily relativně velké prostory mezi hospitalizačním a ambulantním traktem, kde byla původní centrála vzduchotechniky. A právě v této uvolněné hale jsou nově nad sebou laboratoře i lékárna,“ říká ředitel nemocnice Alan Sutnar s tím, že stavební práce vyšly na cca pět milionů korun. Pětinu investice poskytl vlastník nemocnice Plzeňský kraj. Zbytek pokryla dotace z integrovaného regionálního operačního programu.

Přemístěním lékárny se zvyšuje hlavně komfort pro klienty zejména tím, že budou rychleji obslouženi a to v příjemnějších světlejších prostorách. Od toho si nemocnice slibuje i vyšší záchyt v nemocnici vydaných receptů.

„Dříve byla lékárna dostupná buď po schodech, nebo pro imobilní pacienty pomocí výtahu v zadní budově, popřípadě ještě zezadu z nádvoří. Nyní je k nám jak přímý vstup z čekáren tak i z vnějších prostor z boku budovy. Oba dva přístupy jsou bezbariérové,“ popisuje vedoucí lékárník Martin Roman. Připomíná ale i skutečnost, že nové prostory už splňují i současné vysoké standardy kladené na lékárnu jako na zdravotnické zařízení.

„Původní lékárna byla lékárnou základního typu, tedy spíše výdejnou léků pro veřejnost. Nyní zde probíhá individuelní příprava léčiv v moderních laboratořích. Také jsou tu větší prostory pro zásobování léčivy samotné nemocnice, což umožní plynulejší provoz ústavní části lékárny. A dále tu nově dohlížíme na medicinální plyny rovněž pro potřeby nemocničních oddělení,“ doplňuje Martin Roman

Biochemické laboratoře se přestěhovaly naopak z přízemní spojovací chodby mezi ambulantním a hospitalizačním traktem do suterénu pod současnou lékárnu, poblíž rehabilitačního oddělení. V nových prostorách působí od února.

Dosavadní prostory lékárny budou dočasně využity pro stravovací provoz při plánované rekonstrukci kuchyně a následně ke zlepšení technického zázemí nemocnice. V prostorách po klinických laboratořích vznikla příjmová ambulance interního oddělení, která v nemocnici dosud nebyla. Příjmová vyšetření se prováděla přímo na lůžkovém oddělení.

Více info o lékárně: www.stonem.cz/lekarna
Více info o OKB: odklikem zde

Aktualizace 24. 5. 2017

Slavnostního zprovoznění za účasti představitelů Plzeňského kraje i vedení nemocnice se lékárna dočkala dnes 24. května. Otevření se ujal hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková, předseda představenstva Zdravotnického holdingu PK Marek Kýhos a Alan Sutnar. Hosté zároveň uvedli slavnostně do provozu i nový evakuační výtah, který se nachází v chodbě lůžkového traktu poblíž ostatních výtahů.

"Dle provedených odborných analýz, dle referencí pacientů, dle nízkého nebo spíše nulového počtu sporů s pacienty poskytují naše krajské nemocnice velmi kvalitní péči. To je základ a je třeba za něj zdravotníkům poděkovat. Bohužel ale nemocnice nejsou dostatečně efektivní. To si nelze nalhávat, a proto ekonomická stabilita je tím, co se v nejbližších letech budeme snažit zlepšit. A otevření lékárny - světlejší, příjemnější, v nových prostorách blíže k pacientům, aby se zvýšila záchytnost receptů a obrat z léků a léčebných přípravků, je jedním těch mnoha kroků, které postupně mohou to hospodaření zlepšovat," uvedl při zahájení provozu lékárny hejtman Josef Bernard

Evakuační výtah nechala nemocnice postavit na doporučení hasičů. Z dosavadních třech výtahů, které slouží návštěvníkům nemocice, mohl totiž k případné evakuaci osob sloužit pouze jeden. Nyní jsou k tomuto účelu využitelné dva. „Rozdíl mezi standardním a evakuačním výtahem je, že evakuační výtah má bezpečnostní záložní zdroj a může být v provozu při požáru,“ popisuje vedoucí technického oddělení Stodské nemocnice Vladimír Trousil.

Výtah stál nemocnici 3,3 milionu korun. Tři čtvrtiny sumy poskytlo dotací ministerstvo zdravotnictví.

Více foto ze slavnostního zprovoznění odklikem zde

MUDr. Alan Sutnar, Ph.D. – ředitel Stodské nemocnice: sutnar.alan@nemocnice-stod.cz, 377 193 611
PharmDr. Martin Roman, CSc. - vedoucí lékárník Lékárny Stodské nemocnice: roman.martin@nemocnice-stod.cz, 377 193 513
Bc. Jiří Kokoška - Komunikace a PR Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz