Odborníci nemocnic Plzeňského kraje radí, jak se vyhnout chřipce

9.2.2018 - informace k dalšímu zpracování

Stejně jako téměř každým rokem touto dobou trápí i letos obyvatele ČR i Plzeňského kraje zvýšený výskyt chřipkových onemocnění. Celková nemocnost se v uplynulém týdnu pohybovala v kraji kolem 1300 nemocných na 100 tisíc obyvatel a bude se zřejmě zvyšovat. Pokud nejste očkovaní a nechcete být mezi nemocnými, zde jsou tipy odborníků nemocnic Plzeňského kraje, jak se chřipce vyhnout.

10 + 1 rada, jak se bránit chřipce

1

Vyhýbejte se nebo se snažte nezůstávat dlouho v místnostech s velkou koncentrací lidí (nepobývejte zejména v zakouřených prostorách). Snížíte tak riziko přímého přenosu onemocnění. „Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění. Přenáší se tzv. kapénkovou nákazou, tedy vzduchem. Nemocný vylučuje zárodky chřipky i pouhým mluvením. V uzavřených prostorech, jako jsou obchody, kina nebo hromadné dopravní prostředky, tam zárodky chřipky cirkulují a nákaza se šíří na zdravé jedince,“ vysvětluje primář dětského oddělení Domažlické nemocnice František Zahálka.

2

Teple se oblékejte. Nachlazení oslabuje organismus, který je pak náchylnější na onemocnění. Nejdůležitější je tepelná ochrana na nohy a ledviny.

3

Myjte si ruce. Ruce jsou častým přenašečem infekcí. Když si nakažený člověk při kašli zakryje ústa rukou a pak sáhne třeba na kliku, roznáší tím nákazu na další, kteří sáhli na kliku po nemocném. „Ruce je třeba mýt nejen po použití toalety či zašpinění, ale pokaždé, když přijdete z venku, před jídlem, po kontaktu s nemocnou osobou i při dalších příležitostech,“ vysvětluje epidemiolog nemocnic Plzeňského kraje Helena Nová s tím, že ruce je třeba si umýt mýdlem a teplou vodou nebo si je i vydezinfikovat dezinfekčním prostředkem na alkoholové bázi.

4

Snažte se rukami nedotýkat obličeje a při kašli a kýchání si zakrývejte nos a ústa nikoli pouhou rukou ale papírovým kapesníkem. Tato rada souvisí i s mytím rukou.

5

Konzumujte dostatečné množství vitamínů a vůbec jezte správnou stravu. Co platí běžně, platí v době chřipek dvojnásob. Z vitamínů jsou důležité A, E i C, beta-karoten, dále antioxidanty, jód, zinek. „Vhodné je ovoce  - zejména citrusové plody, kiwi, jablka, červené hroznové víno, ovocné džusy a šťávy z čerstvého ovoce, a samozřejmě zelenina – například kyselé zelí, kapusta, špenát, mrkev, ale také brokolice a zelí. Účinný přírodní lék proti chřipce a nachlazení je především cibule, česnek, křen, zázvor a citrony,“ popisuje nutriční terapeutka Klatovské nemocnice Iva Čumpelová. Ve většině ze jmenovaných druhů ovoce a zeleniny jde zejména o takzvané bioflavonoidy.

6

Dostatečně pijte, dodržujte pitný režim. Tekutiny čistí organismus a dostávají z něj nežádoucí látky. „Ideální je denně vypít alespoň 0,3 l tekutin na 10 kg hmotnosti. Mimo vody je vhodný bylinkový nebo zelený čaj. Speciálním nápojem proti chřipce a nachlazení je zázvorový čaj. Zázvor obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky.“ doplňuje nutriční terapeutka Iva Čumpelová.

7

Dopřejte si dostatek spánku a vyhýbejte se zbytečnému stresu. „Kvalitní spánek přispívá k lepší imunitě a pomáhá tak tělu v boji s viry,“ vysvětluje prospěch odpočinku primář František Zahálka. Dospělý člověk by měl spát alespoň sedm hodin a v období psychické i fyzické zátěže i více. Až při delším spánku klesá hladina stresových hormonů, které oslabují imunitní systém a zvyšují riziko nemoci.

8

Nastavte si doma správnou teplotu, ale i pravidelně větrejte. Ideální teplota v místnosti je do 22 stupňů, pro spánek pak do 19 stupňů nebo spíše, aby se člověk cítil dobře – ani chlad, ani horko. „Otevřít přes den opakovaně okno a krátce intenzivně vyvětrat je důležité, aby mohl čerstvý vzduch proudit dovnitř pokoje a snížilo se tak množství infekčního aerosolu v bytě,“ říká epidemiolog Helena Nová.

9

Mějte pravidelný pohyb. Pravidelný pohyb pomáhá chránit před infekcí, protože například povzbuzuje bílé krvinky nebo zvyšuje kvalitu spaní. V době chřipky není žádoucí extrémní fyzická zátěž, ale třeba jen pravidelná procházka na čerstvém vzduchu odpovídající věku a kondici.

10

Otužujte se. Z dlouhodobého hlediska je vhodnou prevencí pravidelné otužování a případně i saunování. Obojí zvyšuje imunitu. Nezačínejte s ním ale přímo v době chřipek.

10+1

Nechte se před příští „chřipkovou sezonou“ očkovat. Očkování je jednou z nejúčinnějších prevencí proti chřipce, zejména před jejím závažným průběhem. „Nutno však očkovat s předstihem několika týdnů před epidemií chřipky, aby došlo k dostatečnému nárůstu protilátek. V současné době je tedy očkování již neúčinné,“ vysvětluje František Zahálka. Nejobvyklejší doba očkování je v říjnu.

Jaký je průběh chřipky?

Chřipka začíná náhle z plného zdraví horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, ve svalech, kloubech a únavou, později přistupuje suchý kašel. Výjimečná není světloplachost nebo střevní problémy. Někdy chřipku provází i respirační problémy a může vyústit v zánět průdušek či zápal plic.

Chřipka trvá zhruba deset dnů, déle než běžné nachlazení. Projevy ale mohou přetrvávat i několik týdnů po odeznění akutních příznaků.

Léčbu se nevyplatí podceňovat. Neléčená nebo nevhodně léčená chřipka může mít komplikovaný průběh. „Pokud se již nakazíte, chřipku nepřecházejte. Chřipka se musí vyležet. Léčba není složitá, stačí léky proti rýmě, horečce, kašli. Pokud nenastávají komplikace, není třeba ani složitých vyšetření. Účinný je pobyt v posteli s dostatečně dlouhým spánkem,“ popisuje primář dětského oddělení Domažlické nemocnice František Zahálka a dodává, že antibiotika jsou proti chřipce neúčinná.

Kontakt
Bc. Jiří Kokoška - PR a komunikace Nemocnice Plzeňského kraje: 777 315 018, jiri.kokoska@nemocnicepk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Odborníci nemocnic Plzeňského kraje radí, jak se vyhnout chřipce