Světový den ledvin nabídne bezplatná vyšetření rizik onemocnění. Letos se zaměří hlavně na ženy

1.3.2018 - tisková zpráva

Nefrologická ambulance Stodské nemocnice se v březnu opět připojí k akci Světový den ledvin. Veřejnosti nabídne bezplatná vyšetření, pomocí kterých zjistí míru rizika onemocnění ledvin. Preventivní akce se ve Stodu koná od roku 2015. Od té doby zjistila u třetiny ze stovky vyšetřených zvýšené riziko onemocnění.

Zájemci se mohou objednat k vyšetření kdykoli během března v době ordinační doby ambulance - tedy 5., 12., 19. a 26. března vždy od 12:30 do 16 hodin. Ordinace je v ambulantním traktu nemocnice. „Zájemcům provedeme základní vyšeteření a anamnézu a zjistíme riziko onemocnění a v případě nutnosti doporučíme intenzivní lékařskou péči,“ vysvětluje nefrolog Stodské nemocnice Jan Vachek, který pracuje i ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a na dialyzační jednotce Klatovské nemocnice.

Součástí dne ledvin je i slevová akce v Lékárně Stodské nemocnice. Na letácích s pozvánkou jsou k dispozici slevové kupony na volně prodejné pří léky a doplňky stravy k prevenci onemocnění ledvin a močových cest.

Více informací k programu zde: stod.nemocnicepk.cz/ledviny

Riziko onemocnění se nevyplatí podceňovat

Riziko onemocnění ledvin se nevyplatí podceňovat. Závažnějším onemocněním ledvin trpí ve světě až 10 procent populace, přičemž většina nemocných nemá v počátečních stádiích nemoci žádné potíže. Často je zjistí až ve chvíli, kdy už léčba není dostatečně účinná,“ říká dále nefrolog Jan Vachek.

Jakmile jednou dojde ke zhoršení ledvinných funkcí, stav ledvin se postupně zhoršuje, což může vyústit v jejich selhání a nutnost docházet na dialýzu, někdy může nemocného i ohrozit na životě. Dialýza znamená podstatný zásah do dosavadního života. Nemocný na ni dochází do nemocnice třikrát týdně po čtyřech až pěti hodinách.

Nefrologickým sledování přitom lze onemocnění ledvin často zastavit nebo alespoň zpomalit. Je ale nutné problém odhalit včas. Právě na to má Světový den ledvin upozornit.

Letošní ročník se zabývá problematikou onemocnění ledvin u žen

Světový den ledvin má každý rok nějaké tematické zaměření. Letošní ročník se snaží upozornit na problematiku onemocnění ledvin u žen. V současnosti totiž trpí chronickým onemocněním ledvin přibližně 195 miliónů žen na celém světě. Zároveň nemoci ledvin představují u žen osmou nejčastější příčinu úmrtí.

„Riziko onemocnění ledvin je u žen vyšší. Odhaduje se, že k rozvoji ledvinné nedostatečnosti dochází u 12 % mužů a 14 % žen. Úplně tomu ale neodpovídá poměr žen a mužů léčených náhradami funkce ledvin, například dialýzou. Tu častěji využívají muži,“ popisuje realitu Jan Vachek.

Možných příčin nerovnoměrného zastoupení obou pohlaví je několik:

• onemocnění ledvin postupuje u žen pomaleji než u mužů,
  • roli mohou hrát i různé psychosociální bariéry,
  • v některých zemích nemají ženy a muži stejný přístup ke zdravotní péči
  • i v zemích, kde je rozvinutý program transplantací ledvin, ženy ledviny častěji darují a jsou méně zastoupeny mezi příjemci.

Některá onemocnění ledvin postihují ženy častěji než muže. Jde například o autoimunitní onemocnění (například systémový lupus erythematodes s postižením ledvin) nebo o infekční záněty ledvin. Chronické onemocnění ledvin přestavuje závažný problém v těhotenství – zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku a předčasného porodu. U žen ve fertilním věku je nutno volit individuální přístup s ohledem na možnost těhotenství, a to především u žen se známým onemocněním ledvin nebo dokonce po transplantaci ledviny. U těhotných žen je tedy třeba myslet i na zdraví jejich ledvin a vyšetřit jejich funkci co nejdříve.

V ČR navštěvuje dialýzu 6000 lidí. V Plzeňském kraji stovky

Onemocnění ledvin je vnímáno jako velký medicínský i ekonomický problém. Počet lidí s onemocněním ledvin celosvětově stoupá. Míra rizika onemocnění stoupá s věkem. V České republice je dialýzou léčeno přes 6000 osob (těžké selhávání ledvin), ročně je zahájena léčba některou z očišťovacích metod u více než 2500 nemocných. Léčba pacientů s nemocnými ledvinami je také extrémně nákladná. I proto je prevence mimořádně důležitá.

Ke Světovému dni ledvin se připojují nefrologické ambulance a dialyzační pracoviště z celého světa. Nefrologická ambulance Stodské nemocnice se účastní počtvrté.  Preventivní akci Světový den ledvin připravuje i dialyzační jednotka Klatovské nemocnice.

MUDr. Jan Vachek – nefrolog Stodské nemocnice: jan.vachek@vfn.cz, 377 193 563
Bc. Jiří Kokoška – PR a komunikace Nemocnice Plzeňského kraje: 777 315 018, jiri.kokoska@nemocnicepk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Světový den ledvin nabídne bezplatná vyšetření rizik onemocnění.…