Stodská nemocnice otevírá druhou chirurgickou ambulanci a zkrátí doby čekání i příjmů

24.11.2011 - tisková zpráva

Stod – Nemocnice ve Stodě krátí čekací dobu na ošetření na chirurgické ambulanci. Dnes otevřela druhé plnohodnotné pracoviště. Obě ambulance budou pracovat paralelně v řádné pracovní době od 7 do 15:30, přičemž jedna se bude soustřeďovat na akutní ošetření a druhá na plánované kontroly a odborné poradny. Ambulance budou nově zajišťovat i příjem pacientů k hospitalizaci včetně vstupních vyšetření, čímž se zkvalitní a urychlí úvodní fáze hospitalizace i léčba na lůžku. Čas pacientů má v budoucnu šetřit i monitorování čekacích dob s následným zavedením systému plánované péče a objednávkového režimu neakutních kontrolních vyšetření.

Zdvojení chirurgických ambulancí je jednou z priorit, které si po nástupu do funkce stanovil nový ředitel nemocnice Jiří Suda. „Jedna ambulance řešila příliš moc činností. Zvládala je, to ano. Nikdy nebylo nutné pacienta převážet jinam nebo omezovat kvalitu ošetření. Někdy se to ale projevovalo v delších čekacích dobách na plánovaná kontrolní vyšetření. K tomu docházelo při kumulaci akutních případů, třeba když záchranná služba přivezla neodkladný případ,“ říká ředitel nemocnice Jiří Suda s tím, že čekací doby byly někdy pět či deset minut, ale někdy i přes hodinu. „Pokud se třeba poblíž stane dopravní nehoda s více zraněnými, tak se tomu úplně nevyhneme ani v budoucnosti. Opatření však budou tyto případy minimalizovat,“ doplňuje.

Nová ambulance je kompletně vybavená. Kvůli jejímu otevření nemusela nemocnice přijímat nové zaměstnance. Ti budou řešit i příjem na lůžková oddělení. Zajistí primární ošetření pacienta, aplikaci potřebných léků a naordinují léčebný postup včetně vyšetření. Provedou odběry biologického materiálu a zajistí další potřebná vyšetření (RTG, sonograf apod.). Umožní-li to zdravotní stav, budou úkony provedeny ještě před uložením pacienta na lůžko.

Po otevření nové ambulance chce ředitel dále zavést monitorovací systém čekacích dob, který bude u jednotlivých pacientů sledovat čas od příchodu do nemocnice až do doby, než budou ošetřeni. „Budeme moci pacienty objednávat k plánovaným kontrolám, což opět zkrátí nezbytnou délku přítomnosti pacienta v nemocnici a zvýší využití ambulancí a ošetřujícího zdravotnického personálu. Základním cílem je poskytnout akutní a časově obtížně odhadnutelná ošetření v co nejkratším čase a v případě plánovaných ošetření vyjít maximálně vstříc potřebám pacientů,“ říká Jiří Suda.

Kontakty:
MUDr. Jiří Suda – ředitel Stodské nemocnice: suda.jiri@nemocnice-stod.cz, 377193600/611
Bc. Jiří Kokoška – PR a komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: media@zhpk.cz, 605217881

Stodská nemocnice a. s.

• Stodská nemocnice zajišťuje zdravotní péči ve čtyřech základních oborech – chirurgie, interna, pediatrie a gynekologicko-porodnické odd.
  • Zdravotní péči poskytuje obyvatelům části okresů Plzeň-jih a Plzeň-sever, přilehlým částem okresů Domažlice a velké části okresu Tachov. Ve spádové oblasti žije až 60 tisíc lidí.
  • Protože se jedná o jeden z nejstarších regionů v ČR (vysoký průměrný věk obyvatel), je nemocnice zaměřena především na poskytování akutní neodkladné péče.
  • Nemocnice má v současnosti 222 lůžek, z nichž 58 je lůžek následné péče a 10 lůžek sociálních. V nemocnici pracuje 283 zaměstnanců.

MUDr. Jiří Suda

• Vystudoval Lékařskou fakultu University Karlovy v Plzni v roce 1982.
  • Atestaci 1. i 2. stupně v oboru chirurgie složil v Rokycanské nemocnici, kde působil v 90. letech i jako ředitel.
  • Později pracoval v nemocnici v Hořovicích, kde byl i vedoucím lékařem JIP chirurgického oddělení.
  • Od letoška pracuje ve Stodské nemocnici. Po nástupu se přihlásil do výběrového řízení na post ředitele nemocnice. Tím je od 1. července.
  • Během své kariéry se průběžně vzdělává i v oblasti managementu a řízení zdravotnických zařízení. Absolvoval i zahraniční stáže.
  • V kariéře působil v nemocnicích ve čtyřech různých režimech: rozpočtové organizace, příspěvkové organizace, akciové společnosti vlastněné krajem i akciové společnosti vlastněné soukromou osobou.

O nemocnici > Tiskové zprávy > Stodská nemocnice otevírá druhou chirurgickou ambulanci a zkrátí…