Porodnice ve Stodu má 100. novorozence v rekordně krátké době. Porody zde přibývají

16.3.2012 - tisková zpráva

Stod – Ve Stodské nemocnici měli ve středu 14. 3. odpoledne důvod k malé oslavě. Nejen, že se tam narodilo miminko s pořadovým číslem 100, ale tuto metu navíc dosáhla nemocnice i přes v ČR postupně klesající počty porodů v rekordně krátkém období.  V uplynulých pěti letech totiž ve Stodu měli jubilejního stého novorozence zpravidla až na přelomu března a dubna. Letošním stým miminkem je Diana Drábová z Lomu u Tachova. Od vedení nemocnice obdržela její maminka Andrea Květoňová kytici a sadu plínek a kojenecké kosmetiky.

„Ukazuje se, že naše úsilí zaměřené zejména na posílení individuální péče a vytvoření příjemného osobního prostředí je maminkami skutečně vnímáno pozitivně, což se odráží i v jejich zvýšeném zájmu o naší porodnici,“ vysvětluje letošní nárůst porodů ředitel nemocnice Jiří Suda. Sekt ale zatím neotvíral. Ještě o stupeň významnějším jubileem by totiž byl pětistý novorozenec. Pokud by maminky ze spádových oblastí, tedy zejména Tachovska a přilehlých částí jižního a severního Plzeňska, v tempu porodů vydržely, je toto číslo letos reálné dosáhnout. Ve stejný den jako Dianka se totiž narodil i chlapeček Karel, který započal další stovku novorozenců.

Diana Drábová měla při narození míry 3,5 kilogramu a 50 centimetrů. Maminka se na ni nesmírně těšila. Závěr těhotenství totiž provázely zdravotní problémy, a proto byla hospitalizována několik týdnů před porodem. Ten proběhl bez komplikací. „Nikdy jsem neuvažovala, že bych rodila jinde. Stodskou nemocnici máme z domova nejblíže a doporučovalo mi ji celé příbuzenstvo a určitě ji budu do budoucna doporučovat i já. Je tu klidné prostřední a příjemné sestry,“ řekla čerstvá maminka Andrea Květoňová.

Mezi letošními stodskými miminky mírně převažují chlapci. Nejčastějšími jmény jsou Nikola a Jan. Dlouhodobě se pak ve Stodu rodí hlavně Tomášové a Terezy. Také letos nechybí neobvyklá jména, jako jsou chlapecká Ariyan, Madhava, Marco či Marcus a dívčí Kiliána, Edith, Melissa nebo Jennifer. Nejvíce maminek jezdí do stodské porodnice z okresu Tachov a pak z přilehlých částí Plzeňska.

Gynekologicko-porodnické oddělení Stodské nemocnice prošlo v roce 2008 rekonstrukcí. Kromě moderně vybavených porodních sálů nabízí maximálně dvoulůžkové pokoje. Na každém je televizor a na celém oddělení pak internetové připojení. Porodnice vychází vstříc i stoupajícímu počtu tatínků, kteří žádají o pobyt s rodinou. Nejvíce porodů v jednom dni zažila porodnice 2., 11. a 18. ledna, kdy se shodně narodilo pět dětí.

Z nemocnic Plzeňského kraje už mají letos sté narozené miminko také v Domažlicích a Klatovech. Na „jubilanta“ se zatím ještě čeká v Rokycanech.

KONTAKT
MUDr. Jiří Suda – ředitel Stodské nemocnice, a.s.: suda.jiri@nemocnice-stod.cz, 377 193 600/611
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje, a. s.: 605 217 881, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Porodnice ve Stodu má 100. novorozence v rekordně krátké době.…