TP - Třetí jednání pracovní skupiny k restrukturalizaci lůžkových kapacit v nemocnicích Plzeňského kraje

31.3.2012 - tiskové prohlášení

Plzeň – Za přítomnosti vedení zdravotních pojišťoven, Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje (ZHPK), krajských nemocnic, zástupce odborné gynekologické společnosti, politiků a dalších účastníků se včera v Plzni uskutečnilo třetí jednání Pracovní skupiny k restrukturalizaci lůžkových zdravotních zařízení v Plzeňském kraji řízených  ZHPK. Hlavním tématem schůzky byla diskuse nad strukturou a objemem lůžkové péče v krajských nemocnicích.

Jednání řídil ředitel holdingu Jiří Fojtík, který shrnul dosavadní pozitivní posun při druhém lednovém jednání, kdy zdravotní pojišťovny přijaly z větší části návrh holdingu a kraje, spočívající ve snížení lůžek akutní péče za současného posílení lůžek následné péče a netrvají již na utlumení základních oborů ve Stodské nemocnici.  „Ohroženým oborem tak zůstává pouze gynekologicko-porodnické oddělení Rokycanské nemocnice. K tomu však vedení kraje a holdingu zaujímá zásadně odmítaví postoj,“ řekl na úvod Jiří Fojtík.

Po té předal slovo řediteli regionální pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřímu Wimmerovi.  Ten v řeči potvrdil, že celorepublikově pojišťovny trvají na omezení menších porodnic, což se s ohledem na dosavadní posun v jednání dotýká pouze Rokycanské nemocnice. Doplnil dále, že celorepublikově musí dle pojišťoven dojít také k restrukturalizaci lůžek dětských oddělení a v případě, že péče v některém z regionů lze zajistit v sousedních dostupných regionech, pak se uvažuje také o zrušení takových dětských oddělení. V kraji se to mimo Plzeň může týkat Rokycanské nemocnice. „Vycházeli jsme z aktuálních dat Národního referenčního centra, z nichž vyplývá napříč celou republikou nízká obložnost na dětských odděleních. A protože držení prázdných lůžek je neekonomické, došli jsme k závěru, že úspora lůžkových kapacit musí nastat právě v této odbornosti,“ uvedl Jiří Wimmer. „Platí ale také, že otázka dětských oddělení stále ještě není definitivně uzavřena,“ doplnil.

K návrhu zdravotních pojišťoven o možném zrušení porodnice a dětského oddělení v Rokycanské nemocnici je i po jednání stanovisko holdingu a kraje neměnné, kdy shodně zaujímají odmítaví postoj. Prostor pro jednání ZHPK spatřuje v diskuzi o počtu akutních lůžek, které jsou skutečně nezbytné pro zachování současného objemu a spektra poskytované péče. „S posledním návrhem zdravotních pojišťoven se musíme teprve seznámit a analyzovat jej. Do konce dubna 2012 připravíme vlastní návrh řešení pro další jednání, neboť problematika nemůže být zúžena pouze na redukci oddělení popřípadě počty lůžek, ale návrh musí být koncepční a přinést dlouhodobé řešení,“ řekl Jiří Fojtík.

Po sdělení nových informací následovala debata, která se týkala různých zdravotnických témat právě v souvislosti s uvažovanou restrukturalizací lůžek. Při ní vystoupila většina přítomných. Některé jejich sdělené úvahy uvádíme níže. Nejsou uvedeny v pořadí, v jakém byly vyřčeny.

Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc. - poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, členka zdravotního výboru PSP ČR: Ve zdravotní péči se sledují tři základní ukazatele: kvalita, dostupnost a efektivita. Česká republika se podobně jako před nedávnem Slovensko zbavuje dostupnosti.

JUDr. Jiří Wimmer - ředitel Regionální pobočky VZP ČR - Krajské pobočky pro Plzeňský a Karlovarský kraj: Proces snižování lůžek probíhá v souladu s ministerstvem zdravotnictví a zdravotní pojišťovny se s ním ztotožňují. Pravdou je, že pojišťovny mají o snižování lůžek mírnější představu proti původnímu záměru.

Mgr. Jiří Fojtík, MBA - ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje: Rušení oddělení v základních oborech ohrožuje bezpečnost pacientů. Pokud v nemocnici akutní péče nejsou pohromadě tyto odbornosti – internista, chirurg, gynekolog, pediatr a anesteziolog, pak se při poskytování neodkladné péče hazarduje se zdravím pacientů.

MUDr. Hana Perková - ředitelka Rokycanské nemocnice: Pokud se zruší dětské oddělení, zanikne i dětská lékařská služba první pomoci a dětská ambulance. Kvůli nim tu kvalitní pediatři nezůstanou. Nemocnice si rušením oddělení ekonomicky nepomůže. Naopak. Zůstanou jí fixní náklady spojené s údržbou volných prostor a přitom úplně zmizí výnosy na daném oddělení a sníží se výkony a tedy výnosy komplementu, například laboratoří a rentgenu.

MUDr. Miloš Suchý – zástupce ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje: V ČR se síť nemocnic budovala sto let. Rušení oddělení je snaha fungující systém během několik měsíců zničit. Přitom ale neexistuje koncepce ani představa, jak by mělo zdravotnictví a síť zdravotních zařízení vypadat a tudíž nebyla zahájena ani příprava, jak by se uvažované změny mohly zavést a nebyl ohrožen pacient.

František Kuneš - předseda odborové organizace Rokycanské nemocnice: Ořezávání nemocnic o oddělení je likvidační pro celé nemocnice. Proč já jako obyvatel Rokycanska bych měl mít horší dostupnost péče než obyvatel Plzně? Mám menší práva?

Jiří Wimmer: Proces změn je avizován celostátně a je celostátně koordinován. Bylo by vhodné přenést připomínky Plzeňského kraje také na vyšší úroveň.

Ing. Michal Bodák – ředitel regionální pobočky Vojenské zdravotní pojišťovny: Všude, kde jsem dosud působil, se muselo šetřit. I tyto změny jsou důsledkem šetření. Mohu potvrdit, že fakultní nemocnici platíme za porod více než regionálním porodnicím.

Ing. Krista Krenkelová - ředitelka Odboru zdravotní péče Regionální pobočky VZP ČR - Krajské pobočky pro Plzeňský a Karlovarský kraj: Restrukturalizace a optimalizace lůžkové sítě je přínosem i pro samotné nemocnice, a to zejména z hlediska jejich provozních nákladů.

Jiří Fojtík: Koncepce zdravotnictví by měla vznikat na úrovni ministerstva. Zdůrazňuji, že řešení by mělo být dlouhodobé a koncepční. Odpovědný proces přípravy by měl zahrnovat zapojení nejen odborné veřejnosti, ale i občanů, politiků, krajů, měst. Současný způsob omezení základní péče v regionech nejenže ohrožuje samotnou ekonomickou podstatu fungování menších nemocnic, ale i vytváří významná rizika pro bezpečí pacienta, která nejsou eliminována vhodným protiopatřením.

Bc. Jiří Kokoška – Komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje:  media@zhpk.czato
, 605 217 881

O nemocnici > Tiskové zprávy > TP - Třetí jednání pracovní skupiny k restrukturalizaci…