TP - Verdikt v restrukturalizaci nemocničních oddělení stále nepadl

29.6.2012 - tiskové prohlášení

Plzeň – Za přítomnosti vedení zdravotních pojišťoven, Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje (ZHPK), krajských nemocnic, zástupce odborné gynekologické společnosti, politiků a dalších účastníků se ve čtvrtek 28. června v Plzni uskutečnilo čtvrté jednání Pracovní skupiny k restrukturalizaci lůžkových zdravotních zařízení v Plzeňském kraji řízených  ZHPK. Hlavním tématem schůzky byla diskuse nad rozsahem a strukturou lůžkové péče v krajských nemocnicích od roku 2013.

Jednání vedl ředitel holdingu Jiří Fojtík, který shrnul dosavadní jednání o rušení lůžek v krajských nemocnicích s tím, že na počátku bylo jednání vedeno ve smyslu významného omezení lůžkové péče ve stodské  a rokycanské nemocnici ve třech základních oborech: gynekologicko-porodnickém, chirurgickém a dětském. „Pojišťovny v průběhu jednání svůj původní záměr přehodnotily a v současné době trvají pouze na zrušení lůžek gynekologicko-porodnickém oddělení v rokycanské nemocnici,“ uvedl Jiří Fojtík.

Zdravotní pojišťovny vypověděly všem zdravotnickým zařízením smlouvy. Dosavadní smluvní dohody jsou uzavřené do 31. 12. 2012. O rozsahu a struktuře péče pro další období by se dle vyjádření ZP mělo rozhodnout do 30. června 2012.

Vyjádření zdravotních pojišťoven

V současné době byl materiál o restrukturalizaci akutního lůžkového fondu v Plzeňském kraji zaslán na Ministerstvo zdravotnictví ČR, které si jej vyžádalo a do dnešního dne není známá žádná reakce. V materiálu byl zpracován návrh akutního lůžkového fondu v nemocnicích řízených ZHPK. „Pokud bychom definovali konkrétní nemocnice, pak je třeba říci, že v Rokycanské nemocnici je nadále návrh na zrušení gynekologicko-porodnického oddělení a proti dřívějším návrhům je zachováno dětské oddělení. Na ostatních odděleních je navrženo snížení počtu akutních lůžek,“ upřesnil stanovisko zdravotních pojišťoven Jiří Wimmer, ředitel krajské pobočky VZP. Totéž lze říci o Stodské nemocnici, kde při zohlednění dostupnosti Tachovského okresu nedochází ke zrušení žádného oddělení, ale pouze ke snížení počtu akutních lůžek. Snižování akutních lůžek je navrženo také v nemocnici v Klatovech, kde lze konstatovat částečnou shodu obou stran. Ve vztahu k nemocnici v Domažlicích panuje taktéž shoda obou stran.

Návrhy na restrukturalizaci akutního lůžkového fondu zůstávají  nadále předmětem jednání a konečné rozhodnutí zatím nelze předjímat.

JUDr. Jiří Wimmer – ředitel Regionální pobočky VZP ČR  -  Krajské pobočky pro Plzeňský a Karlovarský kraj
Mgr. Jiří Fojtík, MBA – ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje

Bc. Jiří Kokoška – Komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje –  media@zhpk.cz
, 605 217 881