KI - Stodská chirurgie má nového primáře, který rozšiřuje spektrum výkonů

18.7.2012 - krátká informace

Stod - Stodská nemocnice hodlá zvýšit počet operačních výkonů chirurgického oddělení. Nárůst produktivity chce docílit postupným budováním důvěryhodnosti u veřejnosti a rozšířením nabízeného spektra výkonů. K první etapě rozšíření nabídky dochází v těchto dnech, kdy do nemocnice přišli dva noví chirurgové s bohatými zkušenostmi například i z plzeňské fakultní nemocnice.

Prvním je Svatopluk Šmíd (na snímku), který je od června novým primářem oddělení. Před tím působil v nemocnici v Sokolově, Rokycanech a právě na plzeňské chirurgické klinice. Jako první chce rozšířit nabídku v oblasti břišní chirurgie. Příkladem jsou například laparoskopické operace kýly.

„Oproti operacím klasickým způsobem mají několik výhod. Zkracuje se hospitalizace v nemocnici, doba rekonvalescence v domácím prostředí a tedy celá doba pracovní neschopnosti. Dále je operace šetrnější a výsledek estetičtější,“ popisuje Svatopluk Šmíd. Nabízí laparoskopicky operaci pupeční kýly, kýly v jizvách a také tříselné kýly, kterou provádí metodou bez zásahu do dutiny břišní, což byla jedna z jeho specialit v Sokolově.

Zintenzivnit chce také operativu trávicího traktu, zejména nádorových onemocnění tlustého střeva. „Tyto operace se tu dělají. Ale na to, že je v Plzeňském kraji jeden z největších výskytů onkologických onemocnění střeva v ČR, nebyly moc časté,“ vysvětluje primář Svatopluk Šmíd s tím, že výše zmíněné operace dělal po celou dobu kariéry a je logické, že hodlá pokračovat a zkušenosti předávat mladším kolegům.

Kromě Šmída je novou tváří oddělení Zdeněk Anděl, který dosud pracoval na chirurgickém oddělení fakultní nemocnice na Borech. Kromě běžné operativy zvládá i specializaci – cévní chirurgii. Dále chce stodská chirurgie rozšířit v dohledné době kompetence v oblasti traumatologie. „Jsme s primářem domluveni na nákupu přístrojů, které umožní provádět výkony na vysoké odborné úrovni a zvýšit tak efektivitu léčby a léčebný komfort pacientů při operacích zlomenin. Vedle postupně narůstající nabídky výkonů věřím i v otevřenější komunikaci s pacienty, aby se pověst oddělení a nemocnice jen zlepšovala,“ doplňuje ředitel nemocnice Jiří Suda.

Stodská nemocnice zajišťuje základní zdravotní péči zejména pro okres Tachov a přilehlé části okresů Plzeň-jih a Plzeň-sever. Díky relativně krátkým čekacím dobám chce ale oslovit i pacienty přímo z krajského města. V současnosti době má zhruba 220 lůžek a zaměstnává přes 250 lidí.

MUDr. Jiří Suda – ředitel Stodské nemocnice, a.s.:  suda.jiri@nemocnice-stod.cz, 377 193 600/611
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje, a. s.: 605 217 881, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > KI - Stodská chirurgie má nového primáře, který rozšiřuje…