Krajský radní předal nemocnici výtěžek z adventní show

4.2.2013 - tisková zpráva plzeňského kraje

Stod – Radní Václav Šimánek dnes při návštěvě Stodské nemocnice předal jejímu řediteli Jiřímu Sudovi šek na 36.605 Kč. Jedná se o výtěžek ze vstupného na zábavnou show Advent dětem, která se konala 4. prosince 2012 v plzeňském Parkhotelu. Peníze jsou určeny na nákup přístroje sloužícího k vyšetření sluchu novorozenců.

Radní pro zdravotnictví Václav Šimánek dnes navštívil novorozenecké oddělení Stodské nemocnice, aby zde předal výtěžek z prosincové akce Advent dětem pořádané Plzeňským krajem a občanským sdružením Felicitas. Zisk z prodeje lístků na předvánoční adventní show, která přilákala do plzeňského Parkhotelu stovky dětí a jejich rodičů, dosáhl 36.605 Kč.

„Akce, jako je Advent dětem, mají vlastně dvojí pozitivní efekt - potěší zábavným programem, a ještě pomohou jiným dětem. Z toho, že peníze z prodeje lístků budou použity na zakoupení nepostradatelného přístroje na dětské oddělení, máme radost my, ale jistě i samotní rodiče, kteří svým dětem lístky na adventní show koupili. Všem jim za to patří náš dík,“ říká Václav Šimánek.

Přístroj, na jehož zakoupení Plzeňský kraj získanými penězi přispěl, slouží k včasnému záchytu vrozených poruch sluchu. „Díky včasnému záchytu případných sluchových vad pak můžeme zajistit další péči, tak aby u dětí nedošlo k opoždění vývoje komunikačních schopností,“ vysvětluje primářka dětského oddělené Stodské nemocnice Helena Vrbová. Vyšetření se provádí už 2. – 4. den od porodu a je zcela bezbolestné. „Dítě dostane do ucha jemnou měřicí sondu, přístroj vyšle slabý zvukový podnět a zaznamená odpověď sluchového ústrojí. Dítě během vyšetření spí nebo je ve stavu klidné bdělosti,“ dodává primářka dětského oddělení.

„Screening sluchu novorozenců má podle věstníku Ministerstva zdravotnictví provádět novorozenecké pracoviště, případně příslušené pracoviště ORL. Protože se snažíme našim pacientům poskytovat komplexní zdravotní péči, přístroj jsme již zakoupili a příspěvek, který jsme dnes získali, samozřejmě velice vítáme. Jedná se o další z kroků směřujících ke zkvalitnění zdravotní péče o naše novorozence,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Suda a doplnil, že celkové náklady na zakoupení přístroje byly 95.000 Kč.

Plzeňský kraj letos výtěžkem z předvánoční show Advent dětem přispěl na nemocniční vybavení už podruhé. V loňském roce z něj byla do Rokycanské nemocnice pořízena čistička vzduchu a nebulizátor, tedy přístroje určené pro děti s dýchacími obtížemi.

Kontakty:
Šárka Stará, oddělení mediální komunikace Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor kancelář hejtmana
Telefon: 377 195 082, 733 698 611, sarka.stara@plzensky-kraj.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Krajský radní předal nemocnici výtěžek z adventní show