Chirurgové Stodské nemocnice používají novou vrtačku pro traumatologické operace

7.3.2013 - tisková zpráva

Stod – Snazší pro operatéry a šetrnější pro pacienty – takové jsou od března ve Stodské nemocnici operace zlomenin kostí pohybového aparátu, kde je třeba vrtat do kosti. Zdravotnické zařízení si totiž koupilo novou bateriovou vrtačku pro traumatologické výkony. Stála 270 tisíc korun. Chirurgické oddělení ji ročně využije zhruba u 200 až 250 operací.

„Pro operující lékaře je oproti původním lepší v tom, že má ergonomický tvar a sedne tak lépe do ruky, je mnohem lehčí a v neposlední řadě má bohatší vybavení, kdy na jednotlivé druhy vrtání i řezání lze zvolit speciální hlavu a instrumenty,“ říká primář chirurgického oddělení Svatopluk Šmíd. Neznamená to, že operace prováděné se staršími vrtačkami se skromnějším vybavením byly prováděny méně kvalitně. „Provedení bylo i v minulosti na vysoké úrovni. Jen bylo nutné volit komplikovanější technologii,“ doplňuje primář s tím, že o to byly operace delší.

Pomocí nového nástroje se v závislosti na typu operace zkrátí o 5 až 35 procent dřívějšího času. Právě to je hlavní přínos pro pacienta. Zkrátí se totiž jeho pobyt na operačním sále a tedy i délka nezbytné anestezie. A s kratší dobou souvisí i menší krevní ztráty a nároky na transfuzi.

Nová vrtačka se používá k navrtání kostí pro umístění zpevňovacích K-drátů, hřebů nebo šroubů a dlah, kterými se spojuje zlomená kost, nejčastěji na dolních a horních končetinách a slouží tak k operačnímu řešení kostních poranění. Operativa se v této oblasti ve Stodské nemocnici meziročně významně zvyšuje, současně se rozšiřuje i spektrum těchto operačních výkonů.

Kontakt
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 605 217 881, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Chirurgové Stodské nemocnice používají novou vrtačku pro…