Nemocnice ve Stodě má jubileum. Otevření pamatují tři současné pracovnice

29.10.2013 - tisková zpráva

Stod – Stodská nemocnice má jubileum. Je jí padesát let. V říjnu 1963 byla otevřena a od listopadu začala všechna tehdejší oddělení přijímat pacienty. Nejvýznamnější érou nemocnice byla 70. léta, a pro nemocnici dobrý byl i rok 2008, kdy zařízení prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Problémy mělo v roce 1984, kdy vichřice utrhla střechu, a loni, kdy hrozilo významné omezení nebo úplné ukončení provozu.

O stavbě nemocnice na jižním Plzeňsku, kde v menších městech vyrůstala nebo se plánovala výstavba sídlišť, se rozhodovalo v polovině 50. let. Zvažovaly se dvě lokality - Přeštice nebo Stod. „Zvítězil“ Stod, protože byl blíže k dolům například ve Zbůchu, Tlučné či Stříbře, kde hrozilo větší nebezpečí úrazů, a nemocnice měla horníkům zajišťovat i preventivní péči.

Další foto z historie nemocnice

Výstavba nakonec trvala sedm let. Stavělo se podle téměř stejných architektonických návrhů, dle kterých před tím vyrostla nemocnice v Rokycanech (otevřena 1957) a paralelně v Hořovicích (1962). Tyto nemocnice měly jako jedny z prvních v zemi tvar písmene H a moderní uspořádání, kde v přední části je ambulantní trakt, v zadní lůžka a mezi nimi komplement včetně operačních sálů.

Stejně jako v Rokycanech a Hořovicích tak i ve Stodě fungovaly od otevření čtyři základní obory – chirurgie, interna, gynekologie a pediatrie. Nabízely přes dvě stě lůžek. V nemocnici pak pracovaly zhruba tři stovky lidí. Všechna zmíněná oddělení jsou v nemocnici ve Stodu nepřetržitě až dosud. Jen v roce 1995 ještě přibyla Lůžka následné péče (LNP).

Nejvíce lůžek měla nemocnice v 70. letech, kdy zaznamenalo rozmach zdejší chirurgické oddělení a stejně jako všude v zemi vzrostl počet porodů. „Chirurgii tehdy vedl doktor Novák, který zavedl nové operační postupy, a operovalo se opravdu ve velkém. Ročně se tu dělalo přes dvanáct set velkých operací a oddělení mělo přes 60 lůžek,“ vzpomíná současná primářka LNP Marta Růžková, která patří mezi tři v nemocnici stále činné pamětnice úplných začátků. Největší část svého padesátiletého působení strávila právě na chirurgii, mimo jiné i jako zástupkyně primáře Nováka.

Připomíná také, že dříve nebylo tolik diagnostických přístrojů a nebyly tak dobře dostupné. „V úplných začátcích tu třeba nebyla služba na rentgen, takže o víkendech a v noci si lékaři, když potřebovali, snímkovali pacienta sami,“ doplňuje Marta Růžková.

V 70. letech se ve Stodě rodilo až tisíc dětí ročně a novorozenecké oddělení mělo 30 lůžek. Dětské oddělení jich tak mělo celkem 50. „Dnes díky novým vyšetřovacím metodám a novým lékům je doba léčení podstatně kratší. Navíc zdravotní problémy, které v minulosti vyžadovaly hospitalizaci, se dnes daří léčit ambulantně. Dnes má proto dětské oddělení 20 lůžek včetně novorozenců,“ vzpomíná další z pamětnic lékařka dětského oddělení a jeho bývalá primářka Eva Preislerová.

Dodává ale také, že dříve rodiče za dětmi do nemocnice pořádně ani nemohli a novorozence ukazovaly maminky ostatním příbuzným přes okno pokoje. „Dnes jsou na dětském i lůžka pro dospělé, aby tu mámy mohly být s dětmi nepřetržitě, a na šestinedělí se může běžně chodit na návštěvy. Tátové jsou dokonce přímo u porodu,“ poukazuje na rozdíly Eva Preislerová.

To potvrzuje i Libuše Jiránková, která je od otevření nemocnice sestrou interního oddělení. „Dřív bylo hodně věcí striktně zakázaných. Jakmile skončily návštěvní hodiny, musely jsme bez pardonu příbuzné doslova vyhodit. Bylo to nepříjemné, ale takové byly předpisy a nařízení. Dnes se mohou domluvit na návštěvách skoro kdykoli. Pro personál je to komplikovanější, ale pacient se určitě cílí lépe. A to je důležité,“ říká Libuše Jiránková.

V současnosti má Stodská nemocnice 212 lůžek, z toho osm intenzivních, 57 následné péče a 147 standardních. Zaměstnanců je 265. Na počátku letošního roku se pak podařilo dojednat se zdravotními pojišťovnami smlouvy o poskytování péče na dalších pět let. Spádovou oblastí jsou přilehlé části jižního a severního Plzeňska a část okresu Tachov. Krátké čekací doby na chirurgické a zejména gynekologické operace ale využívají i pacienti z Plzně.

Výročí si nemocnice připomíná malou výstavkou fotografií ze své historie ve vstupní hale a dále setkáním současných i bývalých zaměstnanců. Setkání se uskuteční 29. listopadu od 19 hodin v Kulturním domě ve Stodě.

Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje, a. s.: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Nemocnice ve Stodě má jubileum. Otevření pamatují tři současné…