Nemocnice získala certifikát Nil nocere za bezpečnější komunikaci

7.4.2014 - krátká informace

Stod - Zvyšování bezpečnosti pacientů je jedním z trvalých cílů zdravotnických zařízení. Platí to i pro Stodskou nemocnici. Ta kvůli tomu zlepšuje způsob komunikace. Úspěšně. Je jednou ze 17 nemocnic v zemi, které letos získaly certifikát „Nil Nocere – Ochrana pacientů před poškozením“. Vydává ho společnost Project HOPE, která se ČR i v Evropě dlouhodobě věnuje celoživotnímu vzdělávání právě v oblasti zvýšení bezpečí pacientů.

Do programu Project HOPE se Stodská nemocnice přihlásila loni jako nejmenší zdravotnické zařízení. Její tříčlenný tým si ke zpracování vybral téma „Bezpečná komunikace a hlášení výsledků po telefonu“. V těchto dnech své téma před týmy ostatních nemocnic a dalšími odborníky obhájil.

„Komunikace mezi zdravotnickým personálem ale i mezi personálem a pacienty je jednou z nejrizikovějších oblastí vedoucích k ohrožení bezpečnosti pacienta,“ vysvětluje zvolené téma hlavní sestra Stodské nemocnice Jaroslava Dolejšová. V týmu ji doplnila vrchní sestra dětského oddělení Bohumila Holzäpfelová a chirurg Marin Dufek.

Společně popsali, jak by měl určitý úsek komunikace vypadat a zpracovali k tomu standardy. Vytvořená pravidla komunikace se ve Stodu postupně zavedou do praxe. Kromě certifikátu pro účastníky získala nemocnice i finanční dar 20 tisíc korun. Použije ho na dětském oddělení ke zvýšení bezpečnosti otevírání vstupních dveří pomocí bezdrátového ovládání.

Kontakty:
Jaroslava Dolejšová - hlavní sestra Stodké nemocnice, nositelka certifikace Nil Nocere od HOPE Project: 377 193 552, dolejsova.jaroslava@nemocnice-stod.cz
Jiří Kokoška - komunikace Zdravotmnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, jiri.kokoska@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Nemocnice získala certifikát Nil nocere za bezpečnější komunikaci